Pletykafészek

Nem fogod elhinni, de valójában ezért piros a Coca-Cola színe

Színes rovatunkat mostantól tényleges színes cikkek gyártására is használni fogjuk. Ez azt jelenti, hogy elkezdünk szépen utánajárni, hogy legismertebb márkák, cégek, üzletláncok, társaságok színei mögött milyen magyarázatok állnak – írja a promotions.hu.

Rögtön a világ egyik legismertebb üdítőitalával kezdünk, amiről sokan azt hiszik, tudják, miért a piros a színe, aztán amikor megtudják a valódi okot, leesik az álluk.

A Coca-Cola elődjét idén 140 éve, 1884-ben készítette el egy John Stith Pemberton nevű gyógyszerész. A Pemberton’s French Wine Coca névre hallgató, borból és kokainból álló italt valószínűleg egy Angelo Mariani nevű korzikai vállalkozó hasonló összetételű Vin Mariani-ja alapján keverte ki, de hamar ki kellett kísérleteznie egy alkoholmentes verziót, mert 1885-ben Atlanta városa és a környező Fulton megye alkoholtilalmat vezetett be.

Így készült el 1886. május 8-án az alkoholmentes, szénsavas ital, amit az atlantai Jacob’s Pharmacy gyógyszertárban kezdtek el először árusítani. Tekintve, hogy abban az időben Amerikában meg voltak róla győződve, hogy a szénsavas italok használnak az egészségnek, eleinte poharanként árulnták 5 centért. Pemberton váltig állította, hogy a Coca-Cola számos betegségre gyógyír tud lenni, többek között morfinizmusra, neuraszténiára, migrénekre, impotenciákra, és emésztési zavarokra – hozzá kell tenni, hogy a hányingerre tényleg jó, és a mai napig sokan isszák, ha valami nem jó a gyomrukban. (via promotions.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?