Belpol

Donáth Anna a Fico halálát kívánóknak: Nem kívánhatjuk egy ember halálát, mert az erőszak csak még több erőszakot szül

A Fico elleni merényletre rengetegen a szlovák miniszterelnök halálát, sőt, esetenként még a magyar miniszterelnök elleni merényletet is kívánó véleményekkel és kommentekkel. Donáth Anna, a Momentum elnöke a jelenséggel kapcsolatban arról ír: senki nem kívánhatja más emberek halálát, akkor sem, ha politikai ellenfelekről van szó – tájékoztatta a Közbeszédet a Momentum szóvivője.

Donáth Anna úgy fogalmaz

Sokkolt, ami Szlovákiában történt. Európa közepén fegyveres politikai erőszak, 2024-ben – ez tragédia.

De legalább ennyire szíven ütött, hogy tömegével jelentek meg az interneten Fico és mások halálát kívánó kommenttömegek.

A politika egyre durvább indulatokat vált ki Magyarországon és az egész nyugati világban.  Értem a frusztrációt, amit egy autoriter rezsim vált ki mindnyájunkban. Paranoia, gyűlölet, harag. Fogy a szabadság és a tolerancia, és a helyére gyilkos és embertelen indulat kerül.

De nem válhatunk olyanná, mint akik ellen küzdünk. Nem engedhetünk teret az erőszaknak. Semmilyen körülmények között nem kívánhatjuk egy másik ember halálát. Akkor sem, ha politikusról van szó, és a politikájával nem értünk egyet.

A politikai ellenfeleket politikai eszközökkel kell legyőzni, mert az erőszak és a vér csak még több erőszakot és vért szült. Ha nem lépünk fel az erőszakkal szemben közösen, akkor mi magunk is olyanná válunk, mint az erőszak elkövetői.

Indulatok helyett tanuljunk abból, ami a szomszédunkban történt. Hogy áldozatok nélkül legyünk képesek a rendszer megváltoztatására.


További részletek Donáth Anna Facebook-posztjában.

Fotó: Kovács Attila/ MTI