Belpol

A Momentum a szociális tűzifaprogram keretösszegének azonnali emelését követeli a kormányon

Sebők Éva és Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselői szerint soron kívül meg kell emelni a szociális tűzifaprogram keretösszegét, mert a rászoruló családok már rég eltüzelték azt a csekély mértékű tűzifát, amit az idei téli fűtési szezonra kaptak.

„Miközben a kormány egy sor felesleges dologra költ, vagy éppen 100 milliárdokkal támogat egy rossz iparpolitikai ábrándot, hogy Magyarországot ázsiai beruházói érdekeket kiszolgálva akkumulátorgyártó országgá tegyék, aközben reálértéken évek óta csökken szociális tűzifa támogatás” – írják bejegyzésükben.

A Momentum politikusai kiemelik, hogy a magyar lakosság harmada részben vagy egészben kizárólag szilárd tüzelővel fűt, és ebből 400 ezer család mélyszegénységben él, ezért indokolt felülvizsgálni a szociális tűzifa programra vonatkozó szabályozást.

„Javasoltuk, hogy az idei évtől legalább háromszorosára, vagyis a költségvetési törvényben legalább 15 milliárdra kell emelni a szociális tűzifa programra fordítható forrásokat. Javasoltuk továbbá, hogy a rászorultsági elvet figyelembe véve ne csak az 5000 állandó lakosnál kisebb településeken tegye lehetővé a szociális tűzifához való hozzáférést a kormány, hanem mindazon települések esetében, ahol ezt a rászorultsági helyzet indokolja. Mi ebbe nem nyugszunk bele, újra és újra felhívjuk erre a problémára a figyelmet, és változatlanul követeljük, hogy már az idei költségvetési évben emeljék meg a szociális tűzifa program támogatási összegét” – zárják a képviselők.

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük