Külpol

Donald Tusk szerint Orbán nyíltan orosz érdekeket képvisel

„Olyan kormánnyal van dolgunk, amelyik nyíltan orosz álláspontra váltott. Orbán Viktor ezt nem titkolja” – válaszolta Donald Tusk, a lengyel kormányfői poszt várományosa egy pénteki sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy képes lesz-e befolyásolni Orbán politikáját.

A lengyel TVN24 cikkét a 444 idézi, eszerint Tusk azt mondta, tesz egy próbát, de nem vár tőle sokat. „Legyünk őszinték. Orbánnak Moszkvával és Putyinnal szerves a kapcsolata, és nem hiszem, hogy én jelentősen meg tudnám változtatni a hozzáállását” – tette hozzá.

Konkrétumokra kitérve megemlítette azt is, hogy Orbán blokkolja 800 millió euró kifizetését, amit az EU adna a lengyeleknek az Ukrajnának szállított fegyverekért. Annyit mondott még, hogy ha meggyőzni nem is tudja majd Orbánt, de az EU-n belül igyekszik majd tompítani a magyar miniszterelnök hozzáállásának a negatív következményeit.

Vagyis valóban az történhet, hogy a szoros szövetség helyett a háború miatt amúgy is megviselt lengyel-magyar viszony tovább romolhat az európai politikát vivő Tusk kormányra kerülésével.

Kiemelt kép: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük