Belföld

Dobrev Klára: Nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ahogy a NER beette magát a Magyar Honvédségbe

Dobrev Klára árnyékminiszterelnök és Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszter Gyöngyösön mutatta be az Árnyékkormány honvédelmi programját – tájékoztatták a Közbeszédet.

Dobrev Klára szerint országunkra nézve az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetést maga az Orbán-kormány jelenti, mivel hatalma fenntartása érdekében folyamatosan szembefordul a szövetségeseivel, veszélyezteti Magyarország stratégiai érdekeit. Közben semmibe veszik az EU-t, és folyamatosan támadják a NATO-t. Nyugati szövetségeseinket állandóan bírálják, de Oroszországgal és Kínával már nem egyszerűen üzletelnek, hanem értékközösséget akarnak létrehozni. „Orbán utolsó csatlósként úgy táncol, ahogy Putyin fütyül. De ha választani lehet Orbán és egy szociáldemokrata kormány politikája között, akkor tessék választani; a NATO védernyőjét szeretnénk látni, vagy a Türk Tanács védjen meg minket?”

Az árnyékminiszterelnök arról beszélt, hazafias kötelességeink közül is az első helyek egyikén szerepel a NATO-szövetségnek és a szövetség hitelességének a fenntartása. Magyarországnak ezeréves történelme során soha nem volt ilyen roppant ereje, mert soha nem volt ilyen erős szövetség része, amely a békénket szolgálja.

Dobrev Klára nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte, ahogy a NER beette magát a Magyar Honvédségbe. Miközben milliárdok mentek el kétes hátterű beszerzésekre, miközben a hadsereg felett egyébként egy üzletileg érdekelt ember hoz döntéseket, aközben a magyar katonák teljesen kiszorultak a hadseregből. Az árnyékminiszterelnök szerint minden tisztességes országnak tenyerén kell hordoznia a hazájukat védő embereket, a legnagyobb megbecsüléssel és tisztességes bérekkel.

Dobrev Klára arról beszélt, ha valami megmutatja ennek a velejéig korrupt kormánynak a politikáját, az a hatalmas kudarc, ami a toborzás alatt zajlik. Mert egyik oldaláról arra hívják a katonákat, hogy védjék meg a hazát, a másik oldalról azonban megalázzák őket, megfosztják a tisztességes bérektől és bármikor kirúghatják őket. Dobrev Klára szerint ahhoz, hogy Magyarországnak erős, kiképzett becsületes honvédsége legyen, erős, becsületes, tisztességes hazára van szükség. Erre vállalkozott az Árnyékkormány, hogy egy ilyen országot építünk.

Az Árnyékkormány honvédelmi programjának részleteiről Vadai Ágnes beszélt.

A honvédelmi árnyékminiszter átfogó honvédelmi humánstratégia kidolgozását ígérte, amelynek kiemelt elemei:

 • új toborzási koncepció,
 • katonai szociális ellátások és a katonai egészségügy újragondolása,
 • katonai közép- és felsőoktatás és képzés helyzete,
 • nők és kisebbségek szerepe,
 • önkéntes tartalékos rendszer felülvizsgálata,
 • veterán-program kialakítása,
 • civilek a katonai pályán projekt elindítása.

A szolgálati nyugdíjuktól megfosztott katonáknak az Árnyékkormány a következőket ígéri:

 • Az erkölcsi elismerésünk jeléül kérelemre történő automatikus, egy rendfokozattal történő előléptetés.
 • Megszűnik a kötelező önkéntes tartalékos tagság, de szorgalmazzuk, hogy segítsék a veterán programunkat és legyenek önkéntes tartalékos katonák.
 • Minden érintettnek bánatpénz, azaz egyszeri juttatás kifizetését javasoljuk. Amennyiben az illető elhalálozott, akkor ez a juttatás a közvetlen örökösnek jár.
 • Megszüntetjük a kereseti korlátot.

A 2023-ban, rendeleti úton kirúgott katonák esetében az Árnyékkormány programjának keretrendszere a következő:

 • Kérelemre felülvizsgáljuk a kormányrendelet alapján kirúgott valamennyi katona esetét. Aki kéri és teljesíti a feltételeket automatikusan visszakerül a Magyar Honvédség kötelékébe.
 • Azonnal megszüntetjük az állami szférába történő visszafoglalkoztatás tilalmát, hogy ezzel is megmentsük a tudást.
 • Azok, akik nem kívánnak visszatérni a Magyar Honvédség kötelékébe, kompenzációt kapnak, amennyiben honvédelmi juttatásuk és fizetésük együttes összege nem éri el az elbocsátáskori fizetésük bruttó összegét, illetve az évek előrehaladtával az emelt fizetésük bruttó összegét.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?