Gazdaság

Csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata az országban

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten – ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America – MBA) szerdán.

Az MBA honlapjára felkerült adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti, tavaly november vége óta a legmagasabb szintet jelentő 7,29 százalékról 7,18 százalékra csökkent, miután négy egymást követő héten emelkedett.

A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata tavaly október végén 2000 szeptembere óta, több mint 23 éve a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon állt.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 2,6 százalékkal nőtt az előző heti 2,3 százalékos zsugorodást követően.

Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten az előző héthez képest 5 százalékkal bővült a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az Egyesült Államokban az egy héttel korábbi 3 százalékos csökkenés után. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma 6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten.

A jelzáloghitelek kamatai csökkentek a múlt héten annak hírére, hogy a legfrissebb adatok tanúsága szerint lassul a munkaerőpiac, a bérnövekedés mértéke 2021 óta a legalacsonyabb szintet érte el, a Federal Reserve pedig bejelentette a mennyiségi szigorítás ütemének lassítását – nyilatkozta Mike Fratantoni, az MBA vezető közgazdásza.

Fotó: Pixabay