Pletykafészek

Fény derült a titokra! EZT keverik tej helyett a balatoni büfések a palacsinta tésztájába

A palacsinta mindenki számára ismerős, otthonos érzést kelt. De nem mindegy, hogy az ember milyen palacsintával találkozik: egy nehéz, vastag palacsinta sokkal kevésbé vonzó, mint egy vékony, könnyed változat.

Ha neked is néha meggyűlik a bajod azzal, hogy a palacsintáid túlságosan vastagok és súlyosak, akkor itt az ideje, hogy megismerd a tökéletes palacsinta elkészítésének titkát!

Az egyik legfontosabb tényező a palacsinta vékony és könnyed lesz, ha a megfelelő tésztát alkalmazzuk.

Hozzávalók (kb. 40 darab palacsintához):

  • 50 dkg liszt
  • 3 db egész tojás
  • 1/2 ek só
  • 1 liter jéghideg víz

Elkészítés:

  1. A palacsintatészta elkészítésekor először keverjük össze a lisztet a tojásokkal, sóval és egy kevés vízzel. A habverő segítségével érd el a sima állagot. Fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet, miközben állandóan keverjük. A tészta állaga javul, ha egy órán át pihentetjük.
  2. Ilia Lászlóné szerint nem ajánlott olajat hozzáadni a tésztához, mert ha a sütőfelület túl forró, a tészta lyukacsossá válhat. A tej használata némileg megváltoztatja a tészta állagát; ha tejjel készítjük, akkor a tészta sűrűbb lesz, mint ha csak vizet használnánk.
  3. A túlzott tojásadag a tészta rugalmasságát csökkenti, míg a szódabikarbóna hozzáadása puhábbá teszi. A cukor hajlamosítja a tésztát az odaégésre, míg ha nem teszünk bele elég sót, íztelen maradhat.
  4. Ilia Lászlóné családja például biotojást használ, hogy a palacsinta színe gazdagabb és az íze finomabb legyen. A bolti tojások használata esetén a palacsinta világosabb színű lesz.

Az egyik legfontosabb tanácsa az, hogy vizet használjunk, ne tejet, ha a tökéletesen vékony palacsintát szeretnénk elérni.

Fotó: Pixabay

(via tudasfaja.com)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények