Külpol

Beszarás: több mint 8 milliárdért építkezik a magyar állam Moszkva belvárosában

Hat milliárd forint helyett már 8,4 milliárdot szánnak a moszkvai Liszt Intézet épületének felújítására – bár ebben még nem szerepelnek a műszaki átadást-átvételt felügyelő műszaki ellenőrök díjai – írja az Átlátszó.

A Liszt Intézet (Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ) épülete Moszkva belvárosának egyik előkelő utcájában, a Povarszkaja utca 21. szám alatt található. A helyszín különlegessége, hogy egy korábban itt állt épületben töltötte gyermekkorának egy részét Alexander Puskin, a legismertebb orosz költő.

A szerződésen többször is módosítottak, legutóbb 2022 decemberében, amikor a beruházás összege 8,4 milliárd forintra nőtt.

Az indoklásban az szerepelt, hogy az orosz-ukrán háború kitörése miatt az árufuvarozás, az anyagbeszerzés és személyszállítás ellehetetlenült, majd ezt tetézte az infláció. Az utóbbiból adódó többletköltség fedezésére 2,7 milliárdos keretösszeget határozott meg a Külügyminisztérium, a projekt befejezésének határidejét pedig 2023. december 15-re tették át (a végszámlát 2024.09.30-ig kell leadni). (via Átlátszó)

Címlapkép: Stas Lobov/Wikipédia

lapszemle

lapszemle

Vélemény, hozzászólás?