Belpol

Az MSZP közigazgatási pert indított és azonnali jogvédelmet kért az Állami Számvevőszék által kiszabott büntetés miatt

A Magyar Szocialista Párt – ahogyan korábban megígérte – minden rendelkezésére álló jogi eszközt igénybe vesz, hogy fellépjen az orbáni önkénnyel szemben, ezért 2024. március 15-én keresetet nyújtott be az ÁSZ büntetése egyik felének végrehajtását foganatosító Magyar Államkincstár határozatának megsemmisítése érdekében, és azonnali jogvédelmet kért a büntetés másik felének inkasszálásával szemben – tudatta a párt pénteken a Közbeszéddel.

A Magyar Szocialista Párt nem fogadott el jogi személytől tiltott támogatást, a Magyar Közlönyben közzétett kampányelszámolása teljeskörű volt, a választási kampányköltségeire vonatkozó korlátozást betartotta.

“Ezért semmilyen büntetés kiszabása nem indokolt, így nem tartjuk sem igazságosnak, sem arányosnak az Állami Számvevőszék büntetését. Az Állami Számvevőszék a megállapításait olyan dokumentumokra alapítja, amelyekkel összefüggésben az Állami Számvevőszék maga is feltételezéseket állít, ezen feltételezésekből von le következtetéseket” – ismertette a párt.

Az MSZP szerint az ÁSZ részjelentése egy politikai megrendelésre készült, megalapozatlan dokumentum, amely a jogállamiság követelményeinek sem felel meg.

A szocialisták szerint a Fidesz – az Állami Számvevőszéken keresztül – próbálja meg ellehetetleníteni a demokratikus ellenzéki pártokat, három hónappal az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtt.

Ezért az MSZP bírósági úton szerez érvényt az igazának.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.