Külpol

Az Egyesült Államok két milliárd dollár hitelt ad Lengyelországnak katonai célokra, és helikoptereket ajánl fel eladásra

Az Egyesült Államok további lépéseket tesz 2 milliárd dollár közvetlen katonai hitelnyújtás érdekében Lengyelország számára, és eladásra ajánl fel 96 darab Apache katonai helikoptert a lengyel hadsereg számára – közölte a Fehér Ház kedden, mielőtt Joe Biden elnök hivatalában fogadta Andrzej Duda lengyel elnököt és Donald Tusk miniszterelnököt.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentése szerint a Lengyelország számára ajánlott védelmi hitel a Kongresszus által korábban jóváhagyott forrásból származik.

Kedden Joe Biden munkamegbeszélésen tárgyalt a lengyel állami vezetőkkel. Az amerikai elnök megemlékezett Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulójáról, és kiemelte, hogy Lengyelország mára GDP-je 4 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, amelynek jó részéből amerikai fegyverrendszerekre és légi eszközökre fordít.

Andrzej Duda lengyel elnök a találkozón közölte, hogy országa azt javasolja a NATO számára, hogy emelje meg a tagállamoktól elvárt GDP-arányos védelmi kiadást a jelenlegi 2 százalékról 3 százalékra. Ahogy fogalmazott, a 2 százalék egy évtizeddel ezelőtt még elegendő volt, de jelenleg megemelt kiadási hányadra van szükség válaszként a NATO keleti határainál zajló Oroszország által indított háború miatt. Megállapította, az Egyesült Államok a NATO vezetője, de más tagoknak is több felelősséget kell vállalniuk. Mint megjegyezte, a biztonságnak ára van.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a találkozón köszönetet mondott az Egyesült Államok, és Joe Biden negyed évszázaddal korábbi támogatásáért a lengyel NATO-csatlakozásban, megerősítette, hogy Lengyelország erős és tartós oszlopa marad a transzatlanti közösségnek. Függetlenül attól, hogy ki győz a választásokon Lengyelország komolyan veszi a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit – tette hozzá.

A találkozót megelőzően Jake Sullivan, nemzetbiztonsági tanácsadó újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem látja szükségesnek a Lengyelországban állomásozó amerikai katonák létszámának növelését.

Felhívta a figyelmet arra, hogy már most minden idők legnagyobb létszámú amerikai katonai jelenléte van a NATO keleti tagállamában. Hozzátette, bármely pillanatban, amikor az elnök úgy határoz, hogy további katonai képességekre van szükség a katonai szövetség bármely részén, „bizonyította, hogy képes gyors ütemben erőket odairányítani”, legyen szó légi, szárazföldi, vagy tengeri erőkről, ahogy történt ez az Ukrajnát ért orosz támadást megelőzően.

Fotó: AFP

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!