Pletykafészek

A mindenki számára elérhető hobbi, ami lassítja az öregedést

Ki ne szeretné megőrizni öregkorára éles elméjét? Elsőre nem is gondolnánk, milyen egyszerű módszerrel tehetünk ezért. Egy pszichológiai folyóiratban nemrég megjelent tanulmány azt állítja, hogy mind a hangszeren való játék, mind az éneklés hatékonyan lassítja az agyunk öregedési folyamatát.

A kutatók 1107 negyven év feletti alanyt vettek be a vizsgálatba. A résztvevők egy kérdőíven keresztül önbevallást tettek zenei szokásaikról és esetleges képzettségeikről, illetve egy kognitív felmérést is kitöltöttek, amely a memóriát és az agy végrehajtó funkcióit tesztelte.

Mindezek mellett az biztos a szakértők szerint, hogy az egész életen át tartó aktív agyi aktivitásnak védő szerepe lehet agyunk egészségében. Érdemes megfontolni tehát, hogy még jobban életünk részévé tegyük a zenét: mind a hangszeres játék, mind az éneklés jótékony hatással lehet ugyanis az öregkori agyra.

A tanulmány szerint a billentyűs hangszereken, például zongorán vagy orgonán való játéknak volt a legnagyobb előnye a memóriára és a végrehajtó funkciókra nézve, majd a rézfúvós és fafúvós hangszerek következtek.

– árulta el a tanulmány szerzője, Anne Corbett.

A zene szociális aspektusa is jótékony hatással lehet az agyunkra. Corbett azt tapasztalta, hogy a vizsgálatban részt vevő énekesek idősebb korukban jobban teljesítettek az összetett feladatok megoldásában. A tanulmány továbbá megjegyezte, hogy az énekléssel járó előnyöknek köze lehet a kórusban vagy csoportos éneklés során kialakuló szociális kapcsolatokhoz is. A lényeg tehát, hogy soha nem vagyunk túl idősek ahhoz, hogy elkezdjünk zenét tanulni – akár hangszeren is játszani! (via in.hu)

Fotó: Freepik

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények