Külpol

A Gázai övezet északi és déli részén harcol az izraeli hadsereg

A Gázai övezet északi és déli részén, valamint az északi határnál Libanonban harcol az izraeli hadsereg (IDF) az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború több mint nyolcvanadik napján.

IDF szóvivője elmondta, hogy az elmúlt napon a légierő vadászrepülőgépe megölt egy Hamász parancsnokot, majd több terroristát Hán-Junisz körzetében, akiket a terepen lévő szárazföldi erők azonosítottak.

Egy másik izraeli egység megsemmisített több iszlamista fegyverest egy építményben.

A Gázai övezet északi részén fekvő Beit Lahiában megtalálták a Hamász számos fegyverét, köztük Kalasnyikov puskákat, bevetésre kész robbanóanyagokat és töltényeket.

Az IDF bejelentette, hogy megvizsgálja a Gázai övezet közepén található al-Maghazi menekülttábor elleni támadást, ahol a Hamász felügyelte palesztin egészségügyi minisztérium legkevesebb hetven ember haláláról számolt be.

“A Hamász Gázában civil területeken tevékenykedő terroristái jelentős kihívásokat jelentenek, de ennek ellenére az IDF elkötelezett a nemzetközi törvények betartása mellett, és lépéseket tesz a civileket ért károk minimalizálása érdekében” – közölte a katonai szóvivő.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a gázai lakosság szenvedéseiről beszélt. X fiókjában közzé tette, hogy fokozódik az állandó éhínség miatti kétségbeesés, és azonnali élelmiszer- és vízellátást követelt a lakosság egészségének és stabilitásának biztosítása érdekében.

Újabb két, egy húsz és egy harminc éves katona halálát hozta nyilvánosságra az izraeli hadsereg hétfőn. A Gázai övezet északi részén folytatott csatákban vesztették életüket.

Az izraeli hatóságok lezártak tizenegy, a libanoni határok közelében fekvő utat a Dél-Libanonból érkező belövések, a határövezetben kialakult háborús helyzet miatt, és megtiltották a belépést több, határhoz közeli izraeli, korábban evakuált településre.

Mindeközben folytatódik a harc Izrael libanoni határánál, egy vadászgép megtámadta a síita Hezbollah milícia célpontját a libanoni határon fekvő Markaba faluban.

A felsőoktatási intézményeket vezető tanács úgy döntött, hogy december 31-én a nem harcoló diákok és tanárok részvételével megkezdik a háború miatt elhalasztott tanévet, és pár hét múlva biztosítják a tartalékos katonák felzárkózását egy egyhetes képzésen.

Az izraeli hadsereg nem tudta megadni a tartalékosok tömeges leszerelésének időpontját, és ezért döntöttek a későbbi, egyelőre nem meghatározott időpontban történő felzárkóztatásuk, és a tanév megindítása mellett.

Jichák Hercog államelnök a belső egység fontosságára hívta fel a figyelmet vasárnap esti beszédében, melyben felszólította a vezetést, hogy hagyják abba a “kampányokat és politikai üzeneteket”, amelyek szerinte ártanak a háborús erőfeszítéseknek és az ország biztonságának.

“Az ellenség csak arra vár, hogy repedéseket lásson köztünk. Látja a konfliktusokat, a személyes küzdelmeket és a politikai összecsapásokat – a háború előtti napon, és utána is -, és minden alkalommal ünnepel, amikor a vita megoszt minket” – mondta Hercog.

Címlakép: Freepik

Vélemény, hozzászólás?