Pletykafészek

A tökéletes mákos és diós bejgli recepttel, tippekkel és hagyományokkal

Ahogy beköszönt a december, a magyar konyhákban valami egészen különleges történik: előkerülnek a régi családi receptek, a spájzból előbújik a dió, a mák, és a levegőt lassan megtölti a vaj, a citromhéj és a karácsony illata. Kevés sütemény hordoz akkora hagyományt, mint a bejgli, amelynek márványos, finoman repedező héja szinte összeforrt az ünnepek hangulatával. A fotón látható csodásan egyforma, fényes rudak pontosan azt a bejglit idézik, amit mindenki szeretne az ünnepi asztalon látni: külsejében hibátlan, belsejében szaftos, gazdagon töltött, illatos és omlós. Most megmutatjuk, hogyan készítheted el te is ugyanezt otthon.

Hozzávalók (4 rúdhoz)

A tésztához:

  • 50 dkg liszt

  • 25 dkg hideg vaj

  • 10 dkg porcukor

  • 2 tojássárgája

  • 1 dl tej

  • 2 dkg élesztő

  • 1 csipet só

A mákos töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák

  • 15 dkg cukor

  • 1 citrom reszelt héja

  • 1 narancs reszelt héja (opcionális)

  • 1 mk fahéj

  • 1 ek méz

  • 1,5 dl tej

A diós töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió

  • 15 dkg cukor

  • 1 citrom reszelt héja

  • 1 marék mazsola (opcionális)

  • 1–1,5 dl tej

A kenéshez:

  • 1 tojás sárgája

  • 1 tojás fehérje

Elkészítés

1. A tészta összeállítása

  1. Az élesztőt keverd el a langyos tejben.

  2. A liszthez morzsold hozzá a hideg vajat, mintha linzertésztát készítenél.

  3. Add hozzá a porcukrot, a tojássárgákat, a sót és az élesztős tejet.

  4. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd oszd 4 egyenlő részre.

  5. Fóliázd le, és tedd hűtőbe legalább 1 órára, de akár egész éjszakára is.

2. A töltelékek elkészítése

Mindkét tölteléket ugyanúgy készítjük:

  • A tejet forrald fel a cukorral, citromhéjjal, majd öntsd rá a mákra vagy dióra.

  • Keverd hozzá a fűszereket (fahéj, narancshéj).

  • A massza akkor jó, ha sűrű, kenhető, nem folyós.

  • Teljesen hűtsd ki!

3. A bejglik formázása

  1. A tésztagombócokat nyújtsd kb. 25×30 cm-es téglalappá.

  2. Kend meg egyenletesen a töltelékkel, úgy, hogy a széleken maradjon kb. 1 cm üres rész.

  3. Szorosan tekerd fel, a végét csípd össze.

  4. Tedd őket sütőpapíros tepsire, úgy, hogy legyen köztük hely.

4. A legendás „repedezett” felszín titka

  1. A rudakat kend meg tojássárgájával, majd tedd hidegre 20–30 percre.

  2. Utána kend meg tojásfehérjével is – ettől lesz márványos és fényes a héj.

  3. Várj újabb 20 percet, közben szurkáld meg a tetejét egy tűvel, hogy a gőz távozni tudjon.

5. Sütés

  • 180°C-ra előmelegített sütőben 30–35 percig süsd.

  • Akkor tökéletes, ha aranybarna és fényes, mint a fotón látható mesterművek.

A bejgli több mint sütemény: családi emlék, hagyomány, ünnepi rituálé. Amikor a tészta repedései márványos mintát rajzolnak a tetejére, és a dió-mák illata lassan betölti a házat, valami különleges történik: érezzük, hogy közeleg az ünnep. A fenti recepttel pontosan olyan bejglit készíthetsz, amely méltó a karácsonyi asztalhoz, kívül csillogó, belül szaftos, ízében pedig a gyerekkor legszebb emlékeit idézi.

Címlapkép: Közbeszéd

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük