A tökéletes mákos és diós bejgli recepttel, tippekkel és hagyományokkal
Ahogy beköszönt a december, a magyar konyhákban valami egészen különleges történik: előkerülnek a régi családi receptek, a spájzból előbújik a dió, a mák, és a levegőt lassan megtölti a vaj, a citromhéj és a karácsony illata. Kevés sütemény hordoz akkora hagyományt, mint a bejgli, amelynek márványos, finoman repedező héja szinte összeforrt az ünnepek hangulatával. A fotón látható csodásan egyforma, fényes rudak pontosan azt a bejglit idézik, amit mindenki szeretne az ünnepi asztalon látni: külsejében hibátlan, belsejében szaftos, gazdagon töltött, illatos és omlós. Most megmutatjuk, hogyan készítheted el te is ugyanezt otthon.
Hozzávalók (4 rúdhoz)
A tésztához:
-
50 dkg liszt
-
25 dkg hideg vaj
-
10 dkg porcukor
-
2 tojássárgája
-
1 dl tej
-
2 dkg élesztő
-
1 csipet só
A mákos töltelékhez:
-
25 dkg darált mák
-
15 dkg cukor
-
1 citrom reszelt héja
-
1 narancs reszelt héja (opcionális)
-
1 mk fahéj
-
1 ek méz
-
1,5 dl tej
A diós töltelékhez:
-
25 dkg darált dió
-
15 dkg cukor
-
1 citrom reszelt héja
-
1 marék mazsola (opcionális)
-
1–1,5 dl tej
A kenéshez:
-
1 tojás sárgája
-
1 tojás fehérje
Elkészítés
1. A tészta összeállítása
-
Az élesztőt keverd el a langyos tejben.
-
A liszthez morzsold hozzá a hideg vajat, mintha linzertésztát készítenél.
-
Add hozzá a porcukrot, a tojássárgákat, a sót és az élesztős tejet.
-
Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd oszd 4 egyenlő részre.
-
Fóliázd le, és tedd hűtőbe legalább 1 órára, de akár egész éjszakára is.
2. A töltelékek elkészítése
Mindkét tölteléket ugyanúgy készítjük:
-
A tejet forrald fel a cukorral, citromhéjjal, majd öntsd rá a mákra vagy dióra.
-
Keverd hozzá a fűszereket (fahéj, narancshéj).
-
A massza akkor jó, ha sűrű, kenhető, nem folyós.
-
Teljesen hűtsd ki!
3. A bejglik formázása
-
A tésztagombócokat nyújtsd kb. 25×30 cm-es téglalappá.
-
Kend meg egyenletesen a töltelékkel, úgy, hogy a széleken maradjon kb. 1 cm üres rész.
-
Szorosan tekerd fel, a végét csípd össze.
-
Tedd őket sütőpapíros tepsire, úgy, hogy legyen köztük hely.
4. A legendás „repedezett” felszín titka
-
A rudakat kend meg tojássárgájával, majd tedd hidegre 20–30 percre.
-
Utána kend meg tojásfehérjével is – ettől lesz márványos és fényes a héj.
-
Várj újabb 20 percet, közben szurkáld meg a tetejét egy tűvel, hogy a gőz távozni tudjon.
5. Sütés
-
180°C-ra előmelegített sütőben 30–35 percig süsd.
-
Akkor tökéletes, ha aranybarna és fényes, mint a fotón látható mesterművek.
A bejgli több mint sütemény: családi emlék, hagyomány, ünnepi rituálé. Amikor a tészta repedései márványos mintát rajzolnak a tetejére, és a dió-mák illata lassan betölti a házat, valami különleges történik: érezzük, hogy közeleg az ünnep. A fenti recepttel pontosan olyan bejglit készíthetsz, amely méltó a karácsonyi asztalhoz, kívül csillogó, belül szaftos, ízében pedig a gyerekkor legszebb emlékeit idézi.
Címlapkép: Közbeszéd
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!