Belföld

Vérlázító: 2700 forintnyi emelést kapnak a szeretteiket otthonápolók az Orbáni családpolitika jegyében

Január elsejétől hat százalékkal emeli a tartósan beteg családtagjukat otthon ápolók díját a Belügyminisztérium: ez havonta mindössze 2700 forintnyi emelést jelenthet.

Tartósan beteg családtagjukat több mint 30 ezren gondozzák otthon Magyarországon, ők évek óta küzdenek az ápolási díj emeléséért – az erről szóló petíciót már több mint 18 ezren írták alá. A gyereküket otthon gondozók már minimálbérnek megfelelő összeget kapnak, azonban akik más hozzátartozójukat ápolják, a beteg állapotától függően legfeljebb havi bruttó 82 ezer forintot kaphatnak. Van, aki csak havi 45 ezret.

A Belügyminisztérium tavasszal azzal magyarázta a különbségtételt, hogy a szülőket azért emelték ki, mert ők a gondozás miatt évtizedekig nem tudnak visszalépni a munkaerőpiacra. Az RTL Híradó kérdésére az eltérést most azzal indokolták,

hogy a családtag ápolása nem egész életre szól, mellette, ha korlátozottan is, de lehet dolgozni.A Magyar Államkincstár szerint átlagosan 5,2 évig folyósítják az otthonápolási díjat, de az érintettek szerint van, hogy egy szülőt vagy egy házastársat akár évtizedekig kell ápolni.

Fődi Kitti dokumentumfilmje, az Elkezdődik a következő 24 óra bemutatja, hogy a fogyatékossággal élők és családjaik hogyan tudnának élni Magyarországon, ha az állam biztosítaná az alapvető emberi jogaikat. (via 444.hu)

Címlapkép: MTI/Komka Péter

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük