Külpol

Věra Jourová: Magyarországon az állam egyenlő a párttal, és a pártnak nagy hatalma van

Interjút adott az Euronewsnak Davosban Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa. További lépéseket követel Magyarországtól annak érdekében, hogy az ország hozzáférhessen a befagyasztott uniós pénzekhez.

Decemberben az Európai Bizottság 10 milliárd eurót szabadított fel Magyarország számára a kohéziós alapokból – ezt a lépést a képviselők széles körben kritizálták az Európai Parlamentben.

Az EU 2022-ben a jogállamiság súlyos visszaesése és korrupciós kockázatok miatt blokkolta a Magyarországnak szánt források nagy részét.

“Nagyon sok probléma van Magyarországon. Ez nemcsak az igazságszolgáltatást jelentette, hanem a média szabadságát is érinti. Valamint az akadémiai szabadságot és magát ezt a rendszert, amit láthatunk. Ahol az állam egyenlő a párttal, és a pártnak nagy hatalma van. És ez volt az oka annak, hogy elég sok pénzt blokkoltunk. A pénz blokkolásának feloldása azt jelenti, hogy Magyarországnak konkrét dolgokat kell tennie. Magyarország tett is néhány dolgot. Néhány változtatást vezettek be az igazságszolgáltatási rendszerben. Tehát feloldottuk a pénz egy részét. De még mindig sok pénzeszköz vár Magyarország újabb lépésére” – magyarázta Věra Jourová.

Csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a határozatról, amely jogi lépésekkel fenyegeti a Bizottságot, ha több forrást különít el Magyarország számára.

Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a lengyel nemzeti műsorszolgáltatóval kapcsolatos fejleményeket, és készen áll a cselekvésre, ha szükséges – mondta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke az Euronews-nak Davosban.

Az új, Európa-párti lengyel kormány Donald Tusk vezetésével leállította a nemzeti tévé adásait, és menesztette vezetőit, hogy megpróbálja politikailag semlegessé tenni a nemzeti médiát. A lépés az ellenzék tömeges tiltakozását és az előző kormánnyal kapcsolatban álló Andrzej Duda lengyel elnök elítélő nyilatkozatát eredményezte.

“Természetesen mindig aggódunk, amikor látjuk a változásokat a nyilvánosságban, a médiában. Ezért javasoltam a médiaszabadságról szóló törvényt. De ez a jogszabály még mindig nem lépett hatályba. Ezt próbáltam ma elmagyarázni Duda elnöknek, hogy nem léphetünk fel saját hatáskörben, ha nem rendelkezünk törvényi felhatalmazással. Figyelünk rá és nagyon szorosan követjük, hogy mi is történik Lengyelországban a média területén. És abban az esetben, ha ellentmondás van a meglévő uniós jogszabályokkal, akkor cselekednünk kell” – jelezte a biztos. (via Euronews)

Címlapkép: Julien Warnand/MTI/EPA

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük