Belpol

Vékonyak a pénztárcák, egyre kevesebbet vásárolnak a magyarok – úton a totális elszegényedés felé

2023 első félévében úgy tudott nőni a kiskereskedelmi üzlethálózatok folyó áron számított forgalma, hogy közben az értékesített forgalom volumene, tehát a különböző termékek eladott mennyisége brutálisan bezuhant – írta a a Pénzcentrum. 

A súlyos statisztikai látlelet megmutatja, hogy volt olyan megye az országban, ahol már az idei év első félévében többet költöttek a boltokban, mint 2022 első félévében, viszont ezért az értékért több mint 20 (!) százalékkal kevesebb terméket vásároltak.

A kiskereskedelmi adatok így egyértelműen egybevágnak a kereseti statisztikákkal, nevezetesen azzal, hogy a magyarok bére reálértéken most már hosszú hónapok óta csökken. A boltokban pedig sokkal drágábban vásárolunk kevesebb terméket.

A rekorder Győr-Moson-Sopron megyében például óriási mértékű, majd 20 százalékos volt a visszaesés, de Somogyban is 13,6, míg Csongrád-Csanádban is 12,7 százalékos.

A lista túloldalán Nógrádban csupán 611 forint ez az összeg, ami napi átlag 3 376 forintot jelent. Magyarország leggazdagabb és legszegényebb térsége között nem kevesebb, mint 70 (!) százalékos a különbség. Ennyivel kisebb kiskereskedelmi forgalmat generál tehát egy átlagos nógrádi lakos, mint egy budapesti. (via penzcentrum.hu)

Fotó: Pixabay

Kövessen bennünket a Facebookon is, hogy első kézből értesüljön hazánk és a világ híreiről.

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?