Külpol

Üzent az Iszlám Állam: Hatalmas pusztítást vittünk véghez

A péntek esti moszkvai lövöldözés után – amelyben több mint 60 ember meghalt és 145 megsebesült –, az Iszlám Állam magára vállalta a terrorcselekményt. Összeszedtük, hogy milyen, a szervezethez köthető támadások és merényletek történtek az elmúlt években. A keresést európai eseményekre szűkítettük.

A péntek esti, Iszlám Állam által elkövetett moszkvai terrortámadásban legkevesbb 60 ember vesztette életét, 145 embert pedig kórházban ápolnak, de az orosz jelentések szerint az áldozatok száma még növekedhet. Az ENSZ BT nemzetközi együttműködést sürget a felelősök megtalálására és elfogására, miközben folyamatosan érkeznek a nemzetközi részvétnyilvánítások.

  • Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, amelynek előzetes jelentések szerint több mint 60 áldozata, köztük legalább három gyermek, és 145 sebesültje van.
  • Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. A hatóságok keresik az elmenekült merénylőket.
  • A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett.

Az Iszlám Állam közleményében annyit közölt a Telegram-csatornáján, hogy „keresztények nagy létszámú összejövetelét” támadták meg, ahol százakat megöltek és megsebesítettek.

Hatalmas pusztítást vittek véghez, majd teljes biztonságban visszatértek bázisukra

– áll a közleményben, viszont ezt független forrás még nem erősítette meg.

Az Iszlám Állam által elkövetettt európai terrorcselekmények

A moszkvai támadást követően összeszedtük, hogy mely merényletek és terrorcselekmények köthetők a dzsihádista csoporthoz az elmúlt évekből. Fontos, hogy csak 2014-ig, vagyis az Iszlám Állam (rövidítve ISIS vagy ISIL) megalakulásáig mentünk vissza, hiszen az Abu Muszab az-Zarkávi által alapított terrorszervezet különböző nevek alatt már 1999 óta létezik. 2004-ben léptek szövetségre az al-Kaidával, amikor az-Zarkávi hűséget fogadott Oszáma Bin Ládennek. 2006-ban további szervezetekkel egyesülve megalapították az Iraki Iszlám Államot, majd 2013-ban Szíria felé terjeszkedve felvették az Iraki és Levantei Iszlám Állam elnevezést.

2014. JÚNIUS 29-ÉN, A KALIFÁTUS KIKIÁLTÁSÁVAL DÖNTÖTTEK AZ ISZLÁM ÁLLAM NÉV MELLETT.

Bár a 2015. január 7-i Charlie Hedbo szerkesztősége ellen – Mohamed próféta kigúnyolása miatt –elkövetett merényletet is sokan nekik tualjdonítják, ezt nem vállalták fel, így a hivatalos jelentések szerint azt egy muszlim férfi tervelte ki, aki tucatnyi embert ölt meg, köztük két rendőrt és a szerkesztőség tagjait.

A Bataclan és a párizsi merényletsorozat

Az Iszlám Állam által felvállalt első, Európa területén elkövetett terrortámadás a párizsi Bataclan színházban elkövetett lövöldözés néven elhíresült merénylet, ám 2015. november 13-án Párizsban nem csak ez az egy lövöldözés történt, hanem egy előre megtervezett terrorakció-sorozat. 21 óra 16 perckor három robbantás és hat lövöldözés volt különböző helyszíneken – köztük egy robbantás a State de France stadionnál –, viszont a legtöbb áldozatot a Bataclanban elkövetett lövöldözés és az ebből kialakult túszdráma követelte.

Azon a napon a francia labdarúgó-válogatott a németek ellen lépett pályára, csakúgy mint ma, azaz március 23-án este. A mostani találkozót Lyonban rendezik meg.

Az Eagles of Death Metal zenekar koncertje közben terroristák AK-47-es gépfegyverekkel tüzet nyitottak a nézőtéren, majd túszokat ejtettek és az éjfél utánig tartó túszdrámában a rendőrökkel is tűzharcba keveredtek. Az akciónak összesen 112 halálos áldozata lett, a rendőrség pedig a jelentések szint mind a nyolc elkövetővel végzett.

További öt helyszínen érte támadás a francia főváros lakóit és a turistákat: a La Belle Équipe kávézóban a rue Charonne-on, a Le Carillon bárnál, a rue de la Fontaine au Roi-nál, illetve a boulevard Voltaire-en is, itt összesen 38 ember vesztette életét.

Brüsszeli merényletek

2016. március 22-én több bombatámadás is történt a belga fővárosban. Két robbanás történt a város repülőterén és egy pedig a mealbeeki metróállomáson. Mindkét helyszínen voltak halálos áldozatok, összesen 32 fő, viszont a sebesültek száma meghaladta a kétszázat. Két magyar állampolgár – egy kormányalkalmazott és egy helyi cég dolgozója – is a sérültek között volt, egyiküket belső vérzés, a másikukat csonttörés miatt szállították kórházba és meg is műtötték őket.

Belgiumot egyébként sokan a „dzsihádista ideológia melegágyaként”, vagy „dzsihádista toborzó központként” is emlegetik, ugyanis  a lakossághoz viszonyítva itt a legmagasabb a külföldön harcoló dzsihádisták száma a nyugat-európai országok közül.

Nizzai „nemzeti ünnep”

Franciaország nemzeti ünnepén, 2016. július 14-én egy iszlamista támadó teherautóval hajtott az ünneplő tömegbe (a 31 éves tunéziai származású nizzai Mohamed Lahouaiej Bouhlel), miközben gépfegyverrel lövöldözött a rendőrökre. A teherutót végül megállították, a sofőrt pedig agyonlőtték.

A támadást állítólag már 2015-ben tervezni kedzte Bouhlel, aki már előtte több kisebb bűncselekményt is elkövetett és akinek öten is segítettek. Az elkövető által bevetett „gyilkos fűnyíró” módszert az al-Káida 2010 óta ajánlotta iszlamista merénylőknek.

Bajor pokolgép

Németország sem maradt ki a szórásból, két nappal az újabb francia támadás előtt a bajorországi Ansbachban egy 27 éves öngyilkos merénylő pokolgépes robbantást hajtott végre. A szíriai férfi állítólag menekültstátuszt kért a hatóségoktól, ezt viszont nem kapta meg, ezért bosszúból az ansbachi zenei fesztivál bejáratánál felrobbantotta magát.

Összesen 12 ember sebesült meg – ebből hárman súlyosan –, viszont a merénylő célja a 2500 résztvevőt számláló fesztivál volt. Viszont nem volt érvényes belépője, ezért nem engedték be, úgyhogy a bejáratnél élesítette a pokolgépen. A bajor tartományi belügyminiszter szerint az elkövető korábban hűségesküt tett az Iszlám Államnak.

Újabb francia túszejtés

Franciaország 2016. július 26-án ismét az Iszlám Állam célkeresztjébe került, ugyanis két iszlamista fegyveres túszul ejtett öt embert Rouen egyik elővárosának, Saint-Étienne-du-Rouvray-nak a templomában. A késsel felfegyverzett támadók a mise alatt mentek be a templomba, majd foglyul ejtették a 85 éves Jaques Hamel atyát, két apácát és két hívőt. Az egyik apáca el tudott menekülni és ő értesítette a hatóságokat, így alakult ki a negyvenperces túszdráma.

Az elkövetők a 85 éves, térdre kényszerített pap torkát elvágták (utolsó szavai állítólag a „távozz tőlem, sátán” voltak), majd működésképtelen fegyverekkel és „Allahu akbar” (Allah a leghatalmasabb) és „Daesh” (az Iszlám Állam arab neve) felkiáltásokkal kirohantak a templomból. A rendőrség lelőtte az elkövetőket.

Londoni „gyilkos fűnyíró”

2017. mácius 22-én – pont egy évvel a brüsszeli robbantások után – a londoni Westminster hídon hajtott a tömegbe egy támadó (az 52 éves Khalid Masood), aki utána nekiment a Parlament kerítésének, majd kiszállt és a palota kertjében halálra szurkált egy rendőrt. A biztonságiak agyonlőtték.

Masood a Scotland Yard közlése szerint többször került már bíróság elé erőszakos bűncselekmények miatt, viszont terrorizmussal egyszer sem vádolták meg. A támadás után egy nappal vállalta magára történteket az Iszlám Állam.

Stockholmi „kirakatrendezés”

Két héttel később egy stockholmi sétálóutcában ismétlődött meg a jelenet, ugyanis egy terrorista a tömegbe hajtott, majd egy bolt kirakatában állt meg. 2017. április 7. délutánján történt mindez, amikor is a férfi ellopott a Spendups sörfőzdéből egy teherautót, Drottninggatan felé vette az irányt és a sétálóutcában a tömegbe hajtott.

A 39 éves üzbég férfit a rendőrök őrizetbe vették. A támadásnak négy halálos áldozata volt.

A manchasteri Ariana Grande koncert

Még ugyanebben az évben, május 22-én Ariana Grande tartott koncertet a Manchester Arénában, ahol este fél 11 körül egy öngyilkos merénylő, név szerint Salman Abedi robbantotta fel magát. A merényletnek 22 halálos áldozata és 59 sebesültje volt, nagyrészt a koncertet látogató tinédzserek. Az énekesnő a történtek hatására lemondta a turné további állomásait.

A hírszerzés szerint Abadi nem egyedül tervelte ki a robbantást, nyolc embert hallgattak ki az ügyben, aki segédkezhetett benne, többek között az elkövető öccsét is. Abadi a hírek szerint a líbiai különleges erőknél szolgált, majd 1991-ben kért menedékjogoa Nagliában, ahol le is telepedett, 1994-től élt Manchesterben, mint a helyi muszlim hitközösség egyik szónoka. (via index.hu)

Fotó: Pixabay

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények