Belföld

Újra berobban a covid-hullám – Ebben a 3 magyar városban egyre több a beteg

Az országos szennyvízvizsgálatok alapján a SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja a 23. naptári héten emelkedő tendenciát mutat – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Különösen Budapest és környéke mutat növekedést, míg Nyíregyházán csökkenés tapasztalható.

Budapest és környéke

Budapesten mindhárom mintavételi helyen (Észak-pesti, Dél-pesti és a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep) növekedés figyelhető meg, ahogyan a Budapest környéki agglomeráció egyesített mintáiban (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta) is.

Országos adatok

Az NNGYK által közzétett adatok és térkép alapján a 23 mintavételi hely közül 5 helyen már mérsékelt szintű a koronavírus örökítőanyag-koncentrációja a szennyvízben.

Pécsen már három hete, Miskolcon pedig két hete mérsékelt szint tapasztalható, míg Budapesten és agglomerációjában egy hete emelkedik a tendencia. Nyíregyházán viszont múlt héten még mérsékelt volt a szint, mostanra alacsony és csökkenő.

2024 januárjában a szennyvízmintákban szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), míg az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga kimutatható szint alá csökkent. Az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) variáns is kimutatható volt, azonban a JN.1 maradt a meghatározó. A KP.2 nem okoz súlyosabb tüneteket, és nem várható jelentős esetszám-emelkedés.

Influenza A vírus Szekszárdon

Az Influenza A örökítőanyag koncentrációja országos átlagban alacsony szinten stagnál. Szekszárdon azonban kimutatható szintű emelkedés tapasztalható.

Az NNGYK 2020 júliusa óta végzi a koronavírus kimutatását a szennyvízből. A mintavételi helyek a lakosság minél nagyobb részét reprezentálják, beleértve a Budapestet és agglomerációját ellátó szennyvíztelepeket.

A mintákat a szennyvíztelepek üzemeltetői veszik, majd a vármegyei kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályainak munkatársai szállítják a NNGYK laboratóriumába. A koncentráció mérése digitális PCR technológiával történik, a variánsok meghatározása pedig újgenerációs szekvenálással.

A folyamatos szennyvízvizsgálatok segítenek nyomon követni a vírus terjedését és időben figyelmeztetni a lakosságot a járványhelyzet alakulásáról.

Fotó: Pixabay

(via tudasfaja.com)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények