Belpol

Ujhelyi István tüntetőleg kivonult Putyin beszédéről Pekingben

Számos európai politikai vezetővel, így többek között Jean-Pierre Raffarin egykori francia miniszterelnökkel együtt Ujhelyi István magyar EP-képviselő is tüntetőleg kivonult Vlagyimir Putyin beszédéről tegnap a pekingi “Egy Övezet-Egy Út” rendezvényen.

Mint fogalmazott: Kína jelentős erőfeszítéseket tesz a globális együttműködések megerősítése érdekében, ezt a célt szolgálja a mostani csúcstalálkozó is, amelyen százharminc ország közel hétszáz volt- és jelenlegi politikai döntéshozója vesz részt.

“Az elmúlt évtizedekben aktív közreműködője voltam az Európa – benne Magyarország – és Kína közötti, mindkét fél számára előnyös és okos együttműködések kialakításában, ezért is tettem eleget Xi elnök mostani meghívásának is. Számtalan szakmai és politikai tárgyalásomon elmondtam, hogy a rendezvényen résztvevő Vlagyimir Putyin nem lehet tárgyalófél a globális jövőről szóló diskurzusban, az orosz agresszió pedig elfogadhatatlan, védhetetlen és magyarázhatatlan. Ezért álltam fel és hagytam el a termet a beszéde alatt, nem a szervezők és vendéglátók, hanem kizárólag a háborús bűnössel szembeni tiltakozásként” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: a szintén jelenlévő ENSZ-főtitkár felszólalását már újra a teremben hallgatta meg.

“Amíg Orbán az orosz agresszorral fotózkodott, ez idő alatt én többek között az ENSZ főtitkár-helyettesével, Miguel Ángel Moratinos Cuyaubéval, két volt miniszterelnökkel, José Luis Rodríguez Zapateroval és Massimo D’Alemaval, valamint kínai állami vezetőkkel egyeztettem az európai közösség és Kína közötti együttműködésekről. Amíg a magyar miniszterelnök egy hidakat felperzselő háborús bűnössel tárgyalt, addig én új hidakat igyekeztem építeni.” – tette hozzá Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?