Belföld

Több mint ezer robotsebészeti műtétet végeztek az Országos Onkológiai Intézetben

Meghaladta az ezret az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) elvégzett robotasszisztált műtétek száma, ami az intézet szerint mérföldkő nemcsak számukra, de a magyar onkológia, kiemelten pedig a daganatsebészeti szakma számára – olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben.

Felidézték: egy európai uniós támogatásnak köszönhetően 2021-ben Magyarországon először két daVinci X sebészeti robotot állítottak üzembe az Országos Onkológiai Intézetben és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, majd 2023 szeptemberében az OOI újabb daVinci Xi robottal bővítette eszközparkját.

Az eszközfejlesztés eredményeként idén februárban az intézetben a robotsebészeti műtétek száma meghaladta az ezret.

A közleményben kitértek arra, hogy a robotasszisztált konzolsebészek közül az urológia szakterületén Tenke Péter központvezető főorvos elsőként, majd a nőgyógyászat területén Novák Zoltán főorvos szerzett oktatói képesítést. Ennek köszönhetően már a robotsebészeti képzés is biztosított az onkológiai intézetben.

Az OOI robotsebészetre vonatkozó stratégiai tervei között szerepel a többi között a fej-nyaki daganatsebészet fejlesztése, továbbá valamennyi sebészeti szakma esetében a robotsebészeti képzés biztosítása Magyarországon. Az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház együttműködésével az országos és regionális robotsebészeti képzési központ kialakításának mind a személyi, mind az infrastrukturális feltételei adottak – írták.

Hozzátették: az OOI kiemelt célja, hogy a daganatok elleni küzdelemben a legmodernebb technológiákat és tudományos eredményeket alkalmazva a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsa a betegeknek. Ennek érdekében az intézet folyamatosan fejleszti eszközparkját és szakmai tudását.
A robotasszisztált beavatkozások az urológiai, nőgyógyászati, hasi sebészeti és mellkassebészeti területeken történtek.

Mint írták, a robotsebészet számos előnnyel jár a hagyományos, nyílt és laparoszkópos sebészeti technikákhoz képest. A robotkarok precízebb mozgást tesznek lehetővé, ami minimalizálja a műtéti hibák esélyét. A beavatkozások kisebb bemetszéseket igényelnek, ennek következtében kisebb a trauma, a betegek gyorsabban gyógyulnak és a szövődmény is kevesebb az ilyen műtéteknél. A gyorsabb gyógyulásnak köszönhetően a betegek rövidebb időt töltenek a kórházban – tették hozzá.

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük