Belföld

Tízezrek életét fenyegeti a történelmi mértékű kórházi adósságállomány

A DK kíváncsi volt, hogy állnak most a kórházi adósságok, ezért megnézték az Államkincstár oldalán a nyilvánosan elérhető adatokat. A helyzet elkeserítő: mostanra nem egy kórházban átlépte a 3 milliárd forintot is az adósság országszerte.

  • A Szabolcs megyei oktatókórház 3,3 milliárd,
  • a budapesti Szent János Kórház 3,4 milliárd,
  • a Dél-Pesti Centrumkórház 4,1 milliárd forint tartozást halmozott fel szeptemberig.
  • A csúcstartó a Borsod megyei központi kórház: a számláló eddig közel 5 milliárd forintnál tart.

Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi árnyékminisztere arról tájékoztatta a Közbeszédet, hogy ez a történelmi mértékű tartozás súlyos következményekkel fenyeget: a kétségbeesett beszállítók perrel fenyegetnek, nem lesz több gyógyszer, kötszer, és a rezsi kifizetése is veszélybe került.

Az Árnyékkormány szerint ezzel magyarok tízezreinek az életét veszélyezteti a kormány: Orbán Viktor lelkén fog száradni, ha a kórházak összeomlása akár egy ember életébe is kerül. Az adósság miatti készlethiány a várólisták további növekedését eredményezi, amikor már így is másfél évet kell várni egy kardiológiai vizsgálatra – közölte lapunkkal a szakpolitikus.

Hozzátette pártja álláspontját, miszerint “Orbán szándékosan teszi tönkre az állami egészségügyet, hogy a milliárdos elit számára hatalmas nyereséget hozó magánegészségügy felé terelje a betegeket”.

Komáromi hangsúlyozta: ezért van szükség a szociáldemokrata fordulatra, amire a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány készül. Mi fizetős magánkórházak helyett erős állami egészségügyet, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Címlapkép: Pixabay

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?