Belpol

Titkos a Kínának odaígért magyarországi nagyprojektek listája

Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti képviselője úgy tájékoztatta a Közbeszédet, “joggal voltunk kíváncsiak, milyen területeken, és konkrétan milyen projektek esetében várható Kína bekapcsolódása a magyar fejlesztésekbe, szerepelnek-e rajta olyan területek, például a távközlés, információtechnológia vagy adatátvitel, amelyeknél az EU a kínai részvételt jelentős stratégiai kockázatnak tekinti?”

Jávor hozzátette, vagy olyan, jelenleg a kínai versenytorzítás miatt uniós vizsgálat alatt álló területek, mint az elektromos járművek gyártása? Esetleg beengedjük-e Kínát olyan stratégiai hazai ágazatokba, mint az energetika? Hogy választ kapjunk, adatigényléssel fordultunk a minisztériumhoz, kérve az írásbeli kérdésre adott válaszban szereplő kiemelt projektek listáját – tette hozzá.

A képviselő elmondta, hogy a Külügyminisztérium szerint azonban nem tartozik a nyilvánosságra, hogy mely gazdasági területeken milyen nagyberuházásokat ígértek oda Kínának, mely területeken válunk függővé a kommunista diktatúrától!

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Vélemény, hozzászólás?