Belföld

Támad a NER-galaxis: a magyar űrprogram és a Balaton-part is alapítványosodik

Szépen sokasodnak a NER és csatolt részei által is egyre inkább megszeretett vagyonkezelő alapítványok, a bírósági nyilvántartásban jelenleg 68 szerepel – számolt be a mfor.hu.

Az alapító atyák és anyák rendkívül kreatívak névadásban, de talán a legjobb név ez: Imperium Galactica Group Vagyonkezelő Alapítvány. Nem is akárkikhez tartozik a tavaly november 24-én bejegyzett szervezet. A képviselői ugyanis:

  • Dr. Sárhegyi Zoltán László,
  • Dr. Bártfai Beatrix,
  • Dr. Sárhegyi István,
  • Dr. Rábely Balázs.

Ők így együtt a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda. Az elmúlt években sokat cikkezett erről a Fidesz-barát irodáról és tagjairól a sajtó, de az újdonság, hogy már ők is alapítványba pakolták a vagyonukat. Ennek felhasználási mértéke is ismert: 11 163 215 000 forint, azaz tizenegymilliárd egyszázhatvanhárommillió kettőszáztizenötezer forint.

Az Alapítvány vagyona kizárólag a Kedvezményezettek javára használható fel. A vagyon felhasználásáról kizárólag a Kuratórium dönt – olvasható a bírósági dokumentumban.

A némileg sci-fi hangzású Imperium Galactica Group Vagyonkezelő Alapítvány névötlet onnan eredhet, hogy a Sárhegyi családnak eddig is volt egy Imperium Galactica Kft. nevű cége. Azt a hvg.hu írta meg, hogy Gattyán György még 2021-ben eladta egy veszteséges cégét, az Imperium Galactica Kft.-t a milliárdos kormányzati megbízásokon hízó Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda két vezetőjének, a Nemzeti Választási Bizottságban Fidesz-delegált Sárhegyi Zoltánnak és a Habony Árpáddal is jó kapcsolatokat ápoló Bártfai Beatrixnak. Az Imperium Galactica egyébként a Docler egy igen sikeres korai fejlesztése: egy számítógépes játék, amelynek bizonyos jogait már rég értékesítették egy külföldi vállalatnak.

Nos, nyilvános adatbázisok szerint az Imperium Galactica Group Vagyonkezelő Alapítvány közel húsz cégnek lett a végső tulajdonosa, amelyek eddig a Sárhegyi család valamelyik tagjához tartoztak. Ezek közül kiemelkedik kettő. Az egyik a Zétavár Kft., amely 2022-ben például 536,6 millió forintos forgalom mellett 273,8 millió forintos nyereséggel zárt, miközben a saját tőkéje 3,1 milliárd forint. Ez egy ingatlanos vállalkozás, legutóbb 2021-ben lehetett róla hallani, amikor kiderült: az aligai magaspart alatti szűk partszakaszon, családi házak tőszomszédságában születne meg a Balaton-part legújabb megalomán épülete. A fejlesztési terület tulajdonosa, az Archibald Ingatlanhasznosító, Szabadidő, Sport Kft. mögött két cég, a Media System Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., illetve a Zétavár Kft. áll. A jogerős építési engedélyt végül visszavonták. (via mfor.hu)

Fotó: b1.blog.hu

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük