Külföld

Tajvani alelnök: Tajvan független és szuverén, ezért nincs szüksége külön függetlenségi nyilatkozatra

Tajvan a saját elnökének megválasztásával már megmutatta, hogy független és szuverén, és nincs szüksége külön függetlenségi nyilatkozatra – jelentette ki Laj Cseng-tö tajvani alelnök, a 2024. januári tajvani elnökválasztás egyik esélyes elnökjelöltje a japán médiának adott interjújában.

Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra és 2005-ben olyan törvényt fogadott el, amely erőszak alkalmazását is engedélyezi Pekingnek, ha Tajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, vagy akadályozná a békés újraegyesítést.

A közvélemény-kutatások szerint Laj a legnépszerűbb a januári elnökválasztás négy jelöltje közül, csakhogy Kínában a sziget függetlenségét támogató megjegyzései miatt mélyen elítélik és szeparatistaként tekintenek rá. A legfőbb tajvani ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) szerint Laj folyamatosan Kínát provokáló kijelentéseket tesz és Tajvan függetlenségét hangsúlyozza.

Laj szerint a soron következő elnökválasztás tétje „a demokrácia és a diktatúra közötti választás”. Laj és Caj Jing-ven jelenlegi tajvani elnök ugyanakkor már többször is rámutatott, hogy csak a tajvani nép dönthet a saját jövőjéről, és elutasították Peking azon álláspontját, miszerint a Tajvani-szoros mindkét oldala „egy Kínához” tartozik.

„Tény, hogy Tajvan független és szuverén állam. Ha nem lenne az, hogyan tarthatna elnökválasztást? Épp ezért szükségtelen Tajvan függetlenségét kikiáltani” – mondta Laj, miközben leszögezte, hogy megválasztása esetén semmilyen körülmények között sem törekszik majd a status quo, vagy Tajvan hivatalos nevének megváltoztatására. A 63 éves politikus elmondta, legfőbb feladatának Tajvan szuverenitásának megvédését, a demokrácia, béke és jólét megerősítését tartja. Tajvan hivatalosan Kínai Köztársaságnak nevezi magát.

A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága tajvani ügyekért felelős irodája nem fűzött megjegyzést Laj kijelentéseihez.

A tajvani választási törvények alapján egy személy legfeljebb két cikluson át töltheti be az államfői tisztséget.

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük