Vélemény

Szanyi: Orbán Viktor levelét megírta – “Brüsszelnek”

Szanyi Tibor, az ISZOMM elnöke az alábbiakban reagált Orbán Brüsszelnek küldött levelére.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom helyes lépésnek tartja Orbán Viktor magyar kormányfő Charles Michel európai tanácsi elnöknek írt állítólagos levelét, amelyet a Politico nevű bennfentes hírportál szellőztetett meg. Amennyiben a levél valóban megszületett, annak tartalma helyénvaló, ám az ISZOMM szerencsésebbnek gondolná, ha a kormány ostoba témák helyett inkább erről kérné ki a magyar emberek véleményét.

Az ISZOMM álláspontja szerint a levélben felvetett ukrajnai helyzetértékelés és a hosszabb távú európai teendők egyeztetése folyamatos feladat, ami ráadásul zajlik is. Ezen azonban semennyit nem lendít a különböző vétókkal való magyar fenyegetés, sokkal inkább a konkrét javaslatok hozhatnának valamit a konyhára. Ezzel összefüggésben a Párt leszögezi, hogy Ukrajna jövője lényegesen nagyobb hatással van az EU, mintsem az USA életére, ezért a vonatkozó európai döntéseket a legkevésbé sem az amerikai magatartás függvényében kell meghatározni!

Az ISZOMM felhívja a figyelmet arra is, hogy amennyiben a magyar kormánynak fenntartásai vannak Ukrajna európai integrációs törekvéseivel szemben, ezek csak úgy kaphatnának érdemi súlyt, ha Magyarország is teljesítené a tagsági követelményeket. Az alkalmatlanságot azonban nem célszerű vétókkal való fenyegetéssel elfedni, mivel a külön utasság, illetve a nemzeti vétók kényszeres megkerülése egyaránt az EU egységét veszélyezteti.

Az ISZOMM egyúttal szorgalmazza, hogy a magyar kormányfő az EU-hoz címzett további leveleiben a szociális unió kiteljesítését is vesse fel!

Szanyi Tibor, elnök

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?