Belpol

Szanyi kapitány szerint a kormány kihirdette az idei reálbércsökkenést

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom az egész ország nyomorának tartja a minimálbér ez év decemberi 15 százalékos emelését, azt pedig szégyennek, hogy a legalább középiskolai végzettséget feltételező garantált bérminimum a jelek szerint 10 százalék körüli mértékben fog emelkedni – tájékoztatta a Közbeszédet Szanyi Tibor, az ISZOMM elnöke.

Mint azt a politikus elmondta, figyelemmel az erre az esztendőre előrevetített éves infláció legalább 18 százalékos mértékére, sajnos kimondható, hogy a magyarországi bérek 2023-ban egy újabb egytizednyi értékvesztést szenvednek el, amely a 2022-es zuhanás megismétlése. Összegezve kijelenthető, hogy a magyar dolgozók jövedelme 2021-hez képest ötödével csökkent – jelentette ki.

Kiemelte, a párt csalódottan állapítja meg, hogy a dolgozói érdekérvényesítés hazánkban lényegében megszűnt, hiszen a bérek értékének tartós csökkenését a szakszervezetek is tudomásul veszik. Ez a szerencsétlen helyzet nem utolsó sorban a fillérekért alkalmazott keleti munkaerő tömeges behurcolásának tudható be, amely tartósan lefelé szorítja a hazai béreket is – írja.

Hangsúlyozta, az ISZOMM kitartóan szorgalmazza a minimálbér legalább nettó 1.000 euróban való meghatározását, ami a magyar gazdasági teljesítmények és profitok fényében kicsit sem túlzó követelés. Szanyi szólt arról is, hogy a párt egyúttal elhárítja azokat a munkaadói riogatásokat, melyek szerint az ezer eurós minimálbért nem lehet kigazdálkodni, ugyanis amely vállalat, vállalkozás nem képes megfizetni a dolgozóit, az eleve ügyetlenkedésre vagy ügyeskedésre épít. A magasabb bérekhez azonban az állami sarcolások visszafogására is szükség van – áll a Közbeszédnek küldött közleményben.

Fotó: Igen Szolidaritás/Facebook

Kövessen bennünket a Facebookon is, hogy első kézből értesüljön hazánk és a világ híreiről.

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?