Belföld

Robbanásszerűen terjed az új covid-variáns: új járványhullámra figyelmeztetnek

Egy új Covid-19 variáns, a KP.2 egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban, jelenleg az új esetek 28,2 százalékáért felelős. Az omikron új változatának ez az ágense potenciálisan az esetek számának növekedését okozhatja idén nyáron, bár a szakértők szerint ez csak egy kisebb hullám lehet. A KP.2 több mutációt tartalmaz a tüskefehérjében, ami potenciálisan fertőzőbbé teheti, mint a jelenleg domináns JN.1 változatot, de az oltások hatékonyságát még vizsgálják.

Az omikron legújabb variánsa, a FLIRT válik dominánssá, és már az Egyesült Államokban is az esetek harmadáért felelős. Rusvai Miklós víruskutató elmondása szerint a FLIRT egy mozaikszó, amiben a mássalhangzók az aminosav-mutációkra utalnak, és mivel nem kapott új nevet a görög ábécé szerint, nem új variánsról, csak az omikron egyik alvariánsáról van szó – derül ki az Index cikkéből.

Mint arról írtunk, a FLiRT változatnak a jelentések szerint hasonló tünetei vannak, mint a JN.1-nek, amelyek közé az alábbi covid-tünetek tartoznak:

  • láz vagy hidegrázás
  • köhögés
  • torokfájás
  • orrdugulás vagy orrfolyás
  • fejfájás
  • izomfájdalmak
  • légzési nehézség
  • fáradtság
  • ízlelés- vagy szaglásvesztés
  • gyomor- és bélrendszeri tünetek, köztük gyomorpanaszok, enyhe hasmenés, hányás

A CDC kiemeli hogy a fenti lista nem tartalmazza az összes lehetséges tünetet, és hogy a tünetek az új koronavírus-variánsok megjelenésével változhatnak, továbbá egyénenként eltérőek lehetnek.

Talán nagy baj nem lesz belőle

A szakértők hangsúlyozzák, hogy az Egyesült Államok sokkal jobb helyzetben van a Covid-19 kezelésében, mint a világjárvány kezdetén, és az új változatok arra figyelmeztetnek, hogy továbbra is ébernek kell lenni, de nem szabad pánikba esni. Peter Chin-Hong, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) orvosprofesszora és fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője arra számít, hogy idén nyáron növekedni fog az esetek száma, de valószínűleg nem lesz olyan nagy vagy mélyreható, mint a korábbi szezonokban. Dr. John Brownstein, a bostoni gyermekkórház epidemiológusa és innovációs vezetője megjegyzi, hogy a Covid-19 esetében megfigyelt szezonális minták miatt elengedhetetlen a folyamatos felügyelet és az oltások felvétele.

A vakcinák hatékonyságát még vizsgálják az új variánssal szemben, de eddig úgy tűnik, hogy az oltóanyagok továbbra is jó védelmet nyújtanak a KP.2 ellen. A szakértők hangsúlyozzák a vakcinák felvételének fontosságát, különösen az immunhiányos vagy a súlyos betegségre fogékonyabb személyek, például a 65 éves vagy idősebb egyének esetében – írja az ABC News.

Az Egyesült Államokban a COVID okozta kórházi esetek száma nem emelkedett, április végén elérte a heti 5 615 kórházi esetet, szemben az omikronos változat csúcspontján tapasztalt több mint 150 000-rel. Mivel a vírus továbbra is fejlődik, a szakértők azt tanácsolják, hogy maradjunk tájékozottak, legyünk éberek, és gyakoroljuk az alapvető közegészségügyi intézkedéseket saját és mások védelme érdekében.

Rusvai Miklós szerint a tüskefehérjénél történtek mutációk, ezért a FLIRT jobban ki tudja kerülni a korábbi vakcinákat, de a vuhani törzs ellen kidolgozott oltóanyagok az új variáns esetében is 60-70 százalékos védelmet nyújtanak, míg az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90 százalékos hatékonyságot mutatnak.

A GYÁRTÓK MÁR DOLGOZNAK AZ ERRE A VÁLTOZATRA KIFEJLESZTETT VAKCINÁN, AMIT MINDEN BIZONNYAL AZ ŐSZI-TÉLI IDŐSZAKRA TESZNEK ELÉRHETŐVÉ.

Rusvai Miklós szerint nyáron a koronavírus szabadságra megy, és az esetszámok nem érik el a heti 200 ezer megbetegedésnél kezdődő járványos szintet. A rizikócsoportnak inkább augusztus végétől ajánlja az oltások felvételét, mivel az esetszámok felfutása a tanévkezdést követően várható. A víruskutató szerint a többség két éve egyáltalán nem oltatta magát, és a lakosság számára a sorozatos, sokszor észrevétlen átfertőződések jelentenek védettséget a leginkább már náthává szelídült koronavírus ellen.

Fotó: Pixabay

(via portfolio.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények