Rétestészta ahogy a nagymama készíti! Fenséges töltelék tippekkel!
A rétestészta készítés nem olyan nehéz mint gondolnád, ha egyszer kipróbálod, többé nem veszel boltit!
Rétestészta
Körülbelül 60 dkg réteslisztet egy tojással, 1 evőkanál ecettel (helyettesíthető savanykás fehér borral), diónyi zsírral, és annyi langyos sós vízzel gyúrunk össze, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Az eleinte nagyon ragadós tésztát addig dolgozzuk, verjük a gyúródeszkához, amíg már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem ragad. Ekkor két cipót formálunk belőle – vigyázzunk, hogy a cipókon semmi gyűrődés ne legyen, mert akkor nehéz a kinyújtásuk meglisztezzük, melegített lábossal a deszkán letakarjuk, és vagy 15 percig pihentetjük (nyáron nincs szükség melegített lábosra, elég, ha egy konyharuhával borítjuk le a tésztát). Egy nagyobb asztalt tiszta abrosszal letakarunk, az abroszt liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kezünk között óvatosan kihúzgáljuk körülbelül tányér nagyságúra, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és körbe körbe menye az asztal körül, lassan, óvatosan szép vékonyra kihúzzuk. Az asztalról lelógó vastagabb széleket tenyerünkre felcsavarva leszedjük, újra összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk. A szélekkel foltozhatjuk meg a tésztát ha kiszakad. A papírvékonyra nyújtott tésztát egy kicsit szikkadni hagyjuk, majd olvasztott zsírral megfröcsköljük és ráhintjük – egy csíkban – a tölteléket. Az abrosz segítségével összecsavarjuk – felgöngyöljük -, a tetejét is megkenjük zsírral, és kizsírozott tepsiben szép barnáspirosra sütjük.
Cseresznyés és meggyes rétes
Egy csomag réteslaphoz 60-70 dkg cseresznye vagy meggy (esetleg vegyesen) szükséges. A gyümölcsöt kimagozzuk, és szűrőbe téve jól lecsurgatjuk, ízlés szerint cukrozzuk, esetleg fahéjjal ízesítjük, s a réteslapokat ugyanúgy töltjük vele és sütjük, mint az almás töltelékkel.
Kapros-túrós rétes
A vaníliás túrás réteshez hasonlóan készítjük, de a tölteléket csak nagyon kevés cukorral ízesítjük és 1 kávéskanál sót keverünk bele, majd bőven adunk hozzá apróra vágott friss, zöld kaprot. A szokásos módon sütjük. Tálaláskor nem cukrozzuk!
Káposztás rétes
Egy csomag réteslaphoz 1 kis fej káposztát (50-60 dkg) lereszelünk vagy apróra vágunk, egy evőkanál zsírban megpároljuk, majd lepirítjuk. Megsózzuk, egy kevés törött borssal ízesítjük. A kinyújtott rétestésztát előbb meglocsoljuk zsírral, majd megkenjük tejföllel, és ezután tesszük rá egy csíkban a káposztatölteléket. Felsodorjuk, és úgy sütjük meg, mint a többi rétest.
Burgonyás rétes
Egy csomag réteslap töltelékéhez 4 tojássárgáját elkeverünk 4 evőkanál porcukorral, 4 evőkanál főtt,
áttört burgonyával, 2 evőkanál tejföllel, 4 evőkanál darált dióval és 2 tojás fehérjéből vert kemény habbal. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a rétest felsodorjuk, és a szokott módon megsütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Mákos rétes
Negyed kg darált mákot leforrázunk 1,5 dl sűrű sziruppal, jól elkeverjük, ízesítjük reszelt citromhéjjal, 1-2 hámozott reszelt almát keverünk bele és fél maréknyi tisztított, félbevágott mazsolát. A kihűlt tölteléket egy csíkban a zsírral megkent, morzsával megszórt réteslapra tesszük, a tésztát felsodorjuk és megsütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Tökös-mákos rétes
Egy kg gyalult sütőtököt megszórunk 10 dkg cukorral, egy kevés reszelt citromhéjjal, fahéjjal, tört szegfűszeggel, és citromlével ízesítjük. Keveréket készítünk 10 dkg darált mákból, 10 dkg porcukorból és 3 dkg morzsából. A megzsírozott réteslapra egy csíkban rászórjuk a mákos keverék felét, erre a tököt, 3-4 dkg tisztított mazsolát, majd a többi mákkeveréket Lazán felsodorjuk, a tetejét is zsírral megkenjük, és szép pirosra sütjük.
Tökkrémes rétes
Körülbelül 1,5 kg sütőtököt megsütünk, húsát áttörjük, majd elkeverjük 1/2 csomag vaníliás cukorral, 4 evőkanál cukorral, 4 tojássárgájával, 1/2 citrom levével és reszelt héjával. Két tojásfehérjét habbá verünk 5 dkg porcukorral, elvegyítjük 2-3 evőkanál darált dióval és a tökkrémmel. A réteslapot megzsírozzuk, bőven megszórjuk morzsával vagy búzacsírával, s miután széles csíkban ráraktuk a tölteléket, lazán felsodorjuk. A tetejét is megkenjük zsírral. Pirosra sütjük.
Vargabéles
Húsz dkg lisztből rétestésztát gyúrunk. Harminc dkg lisztből egy tojással és kevés vízzel kemény metélt tésztát készítünk (vagy egy csomag kész réteslapot és 40 dkg, legalább nyolctojásos cérnametéltet vegyünk hozzá), megfőzzük és leszűrjük. Fel kg túrót szitán áttörünk vagy húsdarálón áthajtunk, elkeverjük 4 tojássárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral, 2-3 dl tejföllel, 15 dkg cukorral, beleteszünk 5 dkg tisztított mazsolát végül elvegyítjük a tojásfehérjékből vert, cukrozott kemény habbal és a főtt metélttel Egy mélyebb tepsit vajjal kikenünk, kibéleljük rétestésztával 3-4 sorban, és közben mindegyiket megkenjük vajjal Erre tesszük a túrós tölteléket, réteslapokkal borítjuk be, ezeket is meglocsoljuk vajjal. A legfelső lapot kenőtollal vajazzuk meg Előmelegített, közép meleg sütőben sütjük. Ha elkészült, a sütőből kivéve 15-20 percig pihentetjük, porcukorral megszórjuk, és kockákra vágva tálaljuk. (Melegen nem lehet szeletelni.)
Fotó: Pixabay
(via bidista.com)