Gazdaság

Rengeteg hétköznapi terméket tilt be az EU

Az Európai Unió előzetes megállapodásra jutott a csomagolási hulladék kezelését és az egyszer használatos műanyagok csökkentését célzó új jogszabályról. Ez sok termék betiltását jelenti a következő években – írja a portfolio.hu.

Az Európai Parlament és az EU soros belga elnökségének tárgyalói hétfőn konszenzusra jutottak, és ambiciózus célokat tűztek ki a csomagolási hulladékok csökkentésére: 2030-ig 5%-ot, 2040-ig pedig 15%-ot.

A javasolt jogszabály célja, hogy 2030-ra minden csomagolást újrahasznosíthatóvá tegyenek,

MAJD UGYANEBBEN AZ ÉVBEN BETILTJÁK AZ EGYSZER HASZNÁLATOS MŰANYAG TERMÉKEKET, KÖZTÜK AZ ELDOBHATÓ TÁNYÉROKAT, POHARAKAT ÉS KÖNNYŰ ZACSKÓKAT.

A javaslat foglalkozik továbbá a környezetben tartósan megmaradó fluortartalmú aromás anyagok (PFAS) élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásokban való felhasználásával, és bizonyos csomagolási kategóriák esetében újrafelhasználási célértékeket vezet be.

Elfogadását követően a jogszabály jelentős előrelépést jelent majd az EU azon erőfeszítéseiben, hogy kezelje a csomagolási hulladék növekvő problémáját. Az elmúlt évtizedben több mint 20%-kal nőtt ezek mennyisége, de az uniós szabályozás várhatóan drasztikusan csökkentheti ezt. (via portfolio.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?