Belföld

Rémisztő egészségügyi hír jött a Samsungról, amelynek Gödön is van gyára

A dél-koreai kormányhoz köthető egyik ügynökség pénteken elismerte, hogy ok-okozati összefüggés van a Samsung Electronics cégnél tapasztalt veszélyes munkakörülmények és a terhességük alatt a vállalatnál dolgozó egyes nők gyermekeinél azonosított veleszületett rendellenességekek között.

A dél-koreai munkások kártérítéséért és jólétéért felelős ügynökség bejelentette azt is, hogy a vizsgálat után kártérítés kifizetését rendelte el a három érintett nő részére, és elismerte, hogy a vállalat (amelynek Gödön akkumulátorgyára van – a szerk.) chipgyártó részlegén tapasztalt, egészségre nézve veszélyes munkakörülmények okozta kár üzemi balesetnek minősül. “Azonosítottuk az érintettek által végzett munka jellege és a gyermekek betegségei közti összefüggést” – tette hozzá a szervezet.

Az édesanyák még 2021-ben adták be kártérítési kérvényüket. Gyermekeiknél a többi közt a vesét, a húgyhólyagot és a torkot érintő, veleszületett betegségeket fedeztek föl.

A nemzetközi tudományos vizsgálatok már több ízben rámutattak arra, hogy a félvezető- és chipgyártás területén a komoly óvintézkedések ellenére is tapasztalhatók az egészségre káros munkakörülmények. A gyártás során fokozott veszélyt jelent az olyan mérgező anyagok használata, mint az arzin (arzén-hidrogén) vagy a kénsav, amelyek maradandó egészségkárosodást, súlyos esetben rákot, vetélést, a magzatokra nézve pedig később veleszületett rendellenességeket okozhatnak. (via mfor.hu)

Mónus Márton, MTI/MTVA 

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények