Pletykafészek

Puha, fűszeres sütőtökös kenyér: az ősz legillatosabb süteménye

Ez a süti az őszi délutánok legjobb barátja: omlós, szaftos, tele meleg fűszerekkel és a sütőtök természetes édességével. Teához, kávéhoz, vagy akár reggelire is tökéletes.

 Hozzávalók (1 nagy kenyérformához)

  • 2 dl sütőtökpüré (sült vagy főtt, majd áttört tökből)

  • 2 db tojás

  • 1,5 dl cukor (vagy nádcukor)

  • 1 dl olaj

  • 1,5 dl tej (vagy növényi ital)

  • 25 dkg liszt

  • 1 csomag sütőpor

  • 1 teáskanál fahéj

  • ½ teáskanál őrölt gyömbér

  • ½ teáskanál szerecsendió

  • ¼ teáskanál szegfűszeg (elhagyható)

  • 1 csipet só

  • opcionálisan: 5 dkg darált dió vagy csoki darabok

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és egy kenyérformát (vagy kisebb tepsit) sütőpapírral kibélelünk.

  2. Egy tálban összekeverjük a nedves hozzávalókat: a tojást, cukrot, olajat, tejet és a sütőtökpürét.

  3. Egy másik tálban összeszitáljuk a szárazakat: liszt, sütőpor, fűszerek, só.

  4. A két keveréket összeforgatjuk, amíg homogén, sűrű, de folyós tésztát kapunk. (Ha túl sűrű, adhatunk még egy kevés tejet.)

  5. A tésztát a formába öntjük, és kb. 45–55 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna és a beleszúrt tű tisztán kijön.

  6. Rácson hűtjük, majd szeleteljük.

Egy kis porcukorral meghintve vagy vajjal megkenve is isteni. Ha igazán őszi hangulatot szeretnél, keverj bele apró csokidarabokat vagy pirított diót.

Címlapkép: Közbeszéd

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük