Puha, fűszeres sütőtökös kenyér: az ősz legillatosabb süteménye
Ez a süti az őszi délutánok legjobb barátja: omlós, szaftos, tele meleg fűszerekkel és a sütőtök természetes édességével. Teához, kávéhoz, vagy akár reggelire is tökéletes.
Hozzávalók (1 nagy kenyérformához)
-
2 dl sütőtökpüré (sült vagy főtt, majd áttört tökből)
-
2 db tojás
-
1,5 dl cukor (vagy nádcukor)
-
1 dl olaj
-
1,5 dl tej (vagy növényi ital)
-
25 dkg liszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 teáskanál fahéj
-
½ teáskanál őrölt gyömbér
-
½ teáskanál szerecsendió
-
¼ teáskanál szegfűszeg (elhagyható)
-
1 csipet só
-
opcionálisan: 5 dkg darált dió vagy csoki darabok
Elkészítés
-
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és egy kenyérformát (vagy kisebb tepsit) sütőpapírral kibélelünk.
-
Egy tálban összekeverjük a nedves hozzávalókat: a tojást, cukrot, olajat, tejet és a sütőtökpürét.
-
Egy másik tálban összeszitáljuk a szárazakat: liszt, sütőpor, fűszerek, só.
-
A két keveréket összeforgatjuk, amíg homogén, sűrű, de folyós tésztát kapunk. (Ha túl sűrű, adhatunk még egy kevés tejet.)
-
A tésztát a formába öntjük, és kb. 45–55 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna és a beleszúrt tű tisztán kijön.
-
Rácson hűtjük, majd szeleteljük.
Egy kis porcukorral meghintve vagy vajjal megkenve is isteni. Ha igazán őszi hangulatot szeretnél, keverj bele apró csokidarabokat vagy pirított diót.
Címlapkép: Közbeszéd
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!