Belföld

Pressman: Mi nem fogunk kivárni az Orbán-kormánnyal kapcsolatban

A budapesti amerikai követ Magyarország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából mondott beszédet a CEU Demokrácia Intézetének vendégeként.

Az amerikai nagykövet beszédében több esetben is olyan kijelentéseket tett, amiket nagyon nehéz másként értelmezni, mint utolsó figyelmeztetésként:

  • „Lehet, hogy az Orbán-kormány ki akarja várni az Egyesült Államok mostani kormányának leköszönését, de mi biztosan nem fogunk kivárni az Orbán-kormánnyal kapcsolatban.”
  • Magyarország egyre inkább elszigetelődik a NATO közösségétől.
  • Magyarország tettei aláássák a bizalmat és a barátságot.
  • Még csak nem is azzal van gond, amit a magyar kormány mond, hanem azzal, amit tesz.
  • „Nem szoktunk szövetséges országokban ilyen beszédeket mondani, de a magyar kormányt kevéssé érdekli a konstruktív párbeszéd.”
  • „Más szövetséges országokkal együttműködünk, együtt dolgozunk – még akkor is, ha vannak nézeteltéréseink.  Magyarországon ez nem működik – amíg csak nem cselekszünk.”
  • A NATO kerüli Magyarországot.
  • „A jelen pillanatban, amikor ilyen nagy a tét, az Egyesült Államok aktívan kommunikál Magyarországgal, nyíltan és egyértelműen fogalmazza meg álláspontját, és ha szükséges, akkor cselekszik az ügyek rendezése érdekében.”
  • Magyarország háborúval kapcsolatos hozzáállása „távol áll a Transzatlanti Szövetségtől, amely szövetség szilárdan állt a szovjet birodalommal szemben, és sértetlenül, megerősödve emelkedett ki a küzdelemből, mialatt a Szovjetunió összeomlott.”

„Miközben Magyarország megpróbálja kivárni azok távozását, akikkel nem ért egyet, akár az Egyesült Államokban, akár az Európai Unióban, a világ többi része halad előre. Lehet, hogy az Orbán-kormány ki akarja várni az Egyesült Államok mostani kormányának leköszönését, de mi biztosan nem fogunk kivárni az Orbán-kormánnyal kapcsolatban. Amíg Magyarország várakozó állásponton van, mi cselekedni fogunk” – jelentette ki David Pressman budapesti amerikai nagykövet a Magyarország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Pressman a CEU Demokrácia Intézetének vendégeként szólalt fel, így egyáltalán nem volt meglepő, hogy felhozta a Magyarországról méltatlan körülmények között kigolyózott egyetem ügyét.

„Az egyetem Magyarország keleti nyitásával párhuzamosan nyugatabbra költözött […] Ahol ezelőtt a folyosón magyar diákok készültek a vizsgáikra… ott most egy reggeliző van” – szemléltette a változást.

A beszédnek gerincét az amerikai-magyar kapcsolatok fokozatos romlása képezte, David Pressman beszélt arról, hogy a magyar kormány minisztereinek ígérete ellenére három éve nem sikerül elérni, hogy a pápai légibázison szolgáló amerikai katonák regisztrálhassák autóikat Magyarországon és ezzel magyar rendszámhoz jussanak, ehelyett havi több tízezer forintot kell fizetniük az ideiglenes bejegyzésért.

Pressman azt is elmondta, hogy idővel kiderült, hogy a miniszterek tehetetlenek, mivel a kérdést „a legmagasabb szinten várakoztatják.”

Az amerikai kormány nem hagyhatja figyelmen kívül Kövér László házelnök azon kijelentését, hogy az USA vezeti az ukrajnai háborút, ahogyan azt sem, hogy egy hivatalban lévő magyar miniszter úgy beszél az országról, mint a halottról, amelyiknek még nő a körme és azt sem, hogy Orbán Viktor az Egyesült Államokat Magyarország legfőbb ellenfeleként jelölte meg. (via hvg.hu)

Címlapkép: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények