Belföld

Több ezerrel kevesebb fiatal jelentkezett idén egyetemekre, mint 2023-ban

Összesen 120 990-en adták be jelentkezésüket az idén szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre – közölte az Oktatási Hivatal.

A jelentkezők száma 5459 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban, de még mindig több, mint 2022-ben és az azt megelőző években. A 2010-2011-es felvételi eljárásban még több mint 140 ezren szerettek volna bekerülni egyetemre, ezt követően csökkenni kezdett a felsőoktatás iránti érdeklődés, ami nem kis mértékben az olyan kormányzati intézkedéseknek volt köszönhető,

mint a forráskivonás, a férőhelyek korlátozása, a központi ponthatárok emelése, egyetemi szakok megszüntetése vagy összevonása.

A jelentkezők száma 2020-ban süllyedt soha nem látott mélypontra, 91 458 főre, és 2011 óta csak tavaly haladta meg először a 120 ezret.

Ehhez ismét kormányzati beavatkozásokra volt szükség, ám a korábbi szigorításokkal és korlátozásokkal ellentétben jelentősen megkönnyítették az egyetemekre való bekerülést: egyebek mellett eltörölték a minimumponthatárokat, a felvételihez szükséges emelt szintű érettségi, valamint a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsga kötelezőségét. Mindemellett számos – legfőképp vidéki – egyetemre rekord alacsony pontszámokkal is be lehetett kerülni tavaly. A döntésekben szerepet játszhatott az is, hogy

míg uniós szinten évről évre emelkedett, Magyarországon csökkent, illetve stagnált a diplomások aránya a 25-34 éves korosztályban: 2022-ben 32 százalék volt, ami EU-s szinten a harmadik legrosszabb arányt jelentette.

Mint arra az Oktatási Hivatal emlékeztetett, idén a pontszámítás is változott az alap- és osztatlan képzések esetében, a felsőoktatási intézmények maguk határozhatják meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak pluszpontokat. Nemrég az rtl.hu számolt be arról, hogy például a Dunaújvárosi Egyetemen a saját hatáskörben adható 100 pontból 15 pontot, a Tokaj Hegyalja Egyetemen 10 pontot kap az a jelentkező, akinek valamelyik családtagja (szülő, nagyszülő, gyermek, testvér, házastárs) az egyetemen végzett. A Károli Gáspár Református Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen pedig azzal is lehet jelentős pluszpontokat szerezni, ha valaki részt vesz az intézmények által meghirdetett fizetős, akár több tízezer forintba kerülő tanfolyamokon, szakkörökön. (via Népszava)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények