Kultúra

Premier előtt mutatták be a Majdnem menyasszony című tévéfilmet

Premier előtt mutatták be kedden Budapesten a Pacskovszky József rendezésében készült, Majdnem menyasszony című romantikus tévéfilmet, amely február 11-én, vasárnap 21 órakor debütál majd a Duna csatornán.

A Majdnem menyasszony a Herczeg Ferenc műveit feldolgozó trilógia harmadik darabja, A fehér páva című regényből készült film nyitja majd a Házasság hetét a közmédiában.

A Majdnem menyasszony egy romantikus komédia, amely a világháború előtti otthonos, hosszú távra berendezkedett életet mutatja be egy eladó sorba került lány történetén keresztül, a fővárostól néhány kilométerre fekvő Varjason. A cselekmény középpontjában a párválasztás és a családalapítás ma is aktuális kérdése áll. Pacskovszky József Balázs Béla-díjas rendező filmjének hősnője Ábel Marika, a helyi szatócsbolt tulajdonosának a lánya, aki azzal a nehéz döntéssel szembesül, hogy családjára vagy az érzéseire hallgasson-e.

Helmeczy Dorottya producer a vetítés után az MTI-nek elmondta, hogy a Majdnem menyasszony egy szórakoztató női történet, a főhős Marika öntörvényű, formabontó lány, akinek forradalmi elképzelései vannak a nők egyenjogúságáról, a nők szavazati jogáról.

A keserédes humorú történetben kulcskérdés a szerelem és a választás lehetősége, Herczeg Ferenc eredeti történetének végét kicsit megváltoztatták, hogy komplexebb legyen és Marika végül megtalálja a boldogságot – tette hozzá a producer.

Helmeczy Dorottya szerint a kamaszoknak is szóló történet ráirányítja a figyelmet az önálló döntés és választás lehetőségére, valamint a felelősségvállalásra.

A 90 perces tévéfilmet 22 nap alatt, 4 helyszínen, több mint 30 szereplővel és több mint 300 statiszta közreműködésével készítette a Megafilm Service a Nemzeti Filmintézet támogatásával – olvasható a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) az eseményre kiadott közleményében.

Ábel Marikát Kelemen Hanna, Toll Jenő vasúti mérnököt Hajdu Tibor alakítja. A további szerepekben Görög László, Gáspár Tibor, Schneider Zoltán, Koltai-Nagy Balázs, Csombor Teréz, Spilák Klára és Vasvári Emese láthatók.

A film forgatókönyvét Somogyi György írta. Az operatőr Gózon Francisco, a díszletet Bozóki Mara, a jelmezeket Zelenka Nóra tervezte, a zeneszerző Bacsó Kristóf, a vágó Rumbold László volt.

Az MTVA közleménye idézi Pacskovszky József rendezőt, aki szerint Marika története azt példázza, hogy a párválasztás mindig is teli volt útvesztőkkel. A film arra tanít, hogy kényszerből nem érdemes döntést hozni. A társadalmi és családi elvárásoknak való megfelelés nem tehet olyan boldoggá, mint az, amikor az ember a szívére hallgat – hangsúlyozta a rendező.

Pacskovszky József kiemelte, hogy hosszú és bonyolult folyamat volt, mire megtalálták Kelemen Hannát a főszerepre.

Olyan lányt kerestünk, aki alapvetően naiv benyomást kelt, ugyanakkor tud önérzetes lenni. A filmből kiderül, hogy képes lesz-e vállalni a felelősséget az érzéseiért és a döntéséért

– mondta a rendező.

Az MTVA közleményében kitérnek arra is, hogy a Házasság hete alkalmából a közmédia csatornáin február 11. és 18. között tematikus műsorok várják a nézőket.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vélemény, hozzászólás?