Belpol

Összeállt Orbán Viktor új csapata, kiderült, mennyit keresnek

Megjelent a kormányhatározat Orbán Viktor miniszterelnök új, stratégiai tanácsadó testületéről. Kiderült, hogy milyen hatáskörökkel és mekkora fizetéssel rendelkeznek a tagok.

Döntés született a kormány mellett állandó jelleggel működő stratégiai tanácsadó testület megalakításáról

A testület tagjai:

  • Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, korábban több alkalommal kormánybiztos, valamint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának 2000 és 2002 között alapító főigazgatója, majd 2010 és 2015 között főigazgatója.
  • Kovács Árpád mérnök, közgazdász, 1997 és 2009 között az Állami Számvevőszék elnöke, 2004-től 2007-ig a számvevőszékek világszervezetének, az INTOSAI kormányzótanácsának az elnöke, a Költségvetési Tanács volt elnöke.
  • Kovács József nemzeti információs államtitkár. 1985 és 2012 között a Magyar Honvédség állományában törzstiszti és parancsnoki beosztásokat látott el, többi között a koszovói békefenntartó erők (KFOR) magyar kontingense, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokaként teljesített szolgálatot. 2012 és 2018 között a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, 2018-tól nemzeti információs államtitkár.
  • Maróth Miklós, a miniszterelnök tanácsadója a tudománypolitika tárgykörét érintő kérdésekben. Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas magyar klasszikafilológus, orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2008-tól 2014-ig alelnöke. 1992 és 1999 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. 2007–2010-ig az Union Académique Internationale elnöke, azóta tiszteletbeli elnöke. 2019-től 2023-ig az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke.
  • Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár. 2013-tól 2018-ig országos rendőrfőkapitány, majd a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója volt. 2020-tól a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára, 2022-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkára.
  • Stumpf István alkotmányjogász, politológus, egyetemi tanár, 1998 és 2002 között a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, 2010 és 2019 között alkotmánybíró. 2021-től 2022-ig a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, 2021-től 2023-ig a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

Meghallgathatják a minisztereket

A Magyar Közlönyben megjelent a kormányhatározat a Stratégiai Tanácsadó Testület létrehozásáról, amiből további részletek derültek ki. A testület

  • stratégiai szempontból áttekinti a kormányzás egyes területeit;
  • megvizsgálja az állami és különösen a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességét, és e tárgykörben javaslatokat fogalmaz meg;
  • az a) és a b) alpont szerinti tevékenysége során meghallgathatja a tárgykörben felelős minisztereket, valamint a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek vezetőit, illetve háttéranyagokat kérhet kormányzati szervektől.

A testület elnöke a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs. Az elnökön kívül a tagok száma legalább öt fő, megbízatásuk visszavonásig tart, a tagokat a miniszterelnök kéri fel. Tevékenységükért az államtitkári illetménnyel azonos mértékű tiszteletdíjra és államtitkári szintű, kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosultak. (via index.hu)

 Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?