Külpol

Oroszország hatalmas veszteségeket szenvedett – megfordulhat a háború menete?

Oroszország már legalább egy dandárnyi katonát veszített a Donyeck megyei Avgyijivka ostroma közben – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Rishi Sunak brit miniszterelnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetése során az ukrán elnöki iroda közleménye szerint.

“Oroszország továbbra is az egész Donbasz elfoglalására törekszik. A megszállók többször is megpróbálták bekeríteni Avgyijivkát, de katonáink minden alkalommal megállították és visszaverték őket, fájdalmas veszteségeket okozva nekik” – idézte az elnöki iroda Zelenszkijt az államfő hivatalos honlapján közzétett közleményben.

Az orosz megszállás alatti, Donyeck közelében fekvő ipari várost az utóbbi hetekben heves ostrom alá vette az orosz hadsereg.

A brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélése során Zelenszkij megerősítette, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó minden orosz fenyegetés ellenére továbbra is működik.

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Facebookon közölte, hogy péntekre virradó éjszaka az orosz csapatok rakétatámadást indítottak a harkivi régióban lévő Izjum város tűzoltósági épülete ellen, a támadásban nyolc tűzoltó sérült meg, négyen közülük kórházba kerültek. Hozzátette, hogy károk keletkeztek az épületben és 13 berendezés rongálódott meg.

Az ukrán légierő a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz hadsereg hat támadó drónnal és egy Iszkander-M rakétával támadta éjszaka Ukrajnát, az ukránok viszont öt Sahid típusú drónt megsemmisítettek.

Az ukrán vezérkar pénteki helyzetjelentésében azt írta, hogy Oroszország ukrajnai embervesztesége mintegy 560-nal 297 680-ra nőtt, az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek mellett négy harckocsit és hét tüzérségi fegyvert.

Címlapkép: Ukrainian Presidential Press Service/AFP

Vélemény, hozzászólás?