Gazdaság

Óriási botrány: Hamis bankjegyek kerülhetnek a pénztárcádban

A forintot ugyan kevésbé hamisítják, mint az eurót, de még mindig akad, aki ezzel próbálkozik – írja a divany.hu

363 darab forint hamisítványt szűrtek ki tavaly a harmadik negyedév végéig a készpénzforgalomból. Ez az adat a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is kiemelten kedvezőnek tekinthető – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kevesebben hamisítanak forintot, mint eurót

A tavalyi évben kevesebben próbáltak meg hamis bankjegyet forgalomba hozni, mint egy évvel ezelőtt, azonban még mindig vannak, akik efféle csalással próbálkoznak. A lefoglalt, hamisított papírpénzek döntő többsége a 20 ezer és a 10 ezer forintos bankjegyek közül került ki tavaly is, az előző évekhez hasonlóan ez a pénzhamisítók kedvence.

A legtöbb esetben irodai eszközökkel próbálnak hasonló külalakú pénzt létrehozni, mint az eredeti: nyomtatott és fénymásolt darabok is előkerültek az elmúlt évek során. Szerencsére egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal ezeket könnyű kiszűrni,

még a legprofibb másolatok sem mennek át a pénztárakban alkalmazott kombinált UV-A- és UV-C-lámpás vizsgálatokon a jegybank szerint.

A legtöbben euróval próbálkoznak!

Az eurót sem kímélik a pénzhamisítók

A jegybank szakértői 2362 darab különböző hamisított valutát is átvizsgáltak tavaly szeptember végéig, a legnagyobb számban az euróval kísérelték meg átverni a boltosokat, az egységes európai fizetőeszközből 2270 hamis példányt találtak.

EZ EGYÉRTELMŰ NÖVEKEDÉST JELENT, UGYANIS EGY ÉVVEL KORÁBBAN AZ 500-AT IS ALIG ÉRTE EL A MAGYARORSZÁGON PÉNZFORGALOMBA KERÜLT, ÁLEURÓK SZÁMA.

Érdekes módon Szlovákiában, ahol a hivatalos fizetőeszköz az európai valuta, jóval kevesebben próbálkoznak. Ott tavaly 1697 hamis euróbankjegyet foglaltak le, ebből 940-et, vagyis több mint a felüket csak azt követően, hogy már forgalomba kerültek – derült ki a szlovák jegybank legfrissebb jelentéséből. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az euró esetében északi szomszédunknál az érmék dominálnak, amelyek meglepően jó minőségűek.

A gyanúsnak tűnő euróérmék felismeréséhez a legkönnyebben elérhető segédeszköz az egyszerű mágnes. Az 1 és 2 eurósok mágneses középponttal rendelkeznek. A mágnes ezeket enyhén vonzza. A hamis példányok azonban vagy egyáltalán nem reagálnak a mágnesre, vagy a bennük található mágnes ereje túl magas. Érdemes összehasonító vizsgálattal tesztelni több pénzérmét, hogy kiderüljön, hamis-e valamelyik. (via divany.hu)

Fotó: Pixabay

Ezeket olvasta már?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?