Belföld

Orbánék újra meghosszabbítanák a háborús veszélyhelyzetet

Egyelőre 2024. május 23-ig maradna a rendeleti kormányzás, így a háborús veszélyhelyzet is, ha nem lesz újabb hosszabbítás.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló 2022. évi XLII. törvény módosítását javasolja Tuzson Bence igazságügyi miniszter. (A jelek szerint a tervezet átment az igazságügyi tárca társadalmi egyeztetésén.)

Az Orbán-kormány a fideszes többségű Országgyűlés felhatalmazását kéri, hogy a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa, egészen 2024. május 23-ig.

A kormány először tavaly májusban egy rendeletben az egész országra kihirdette a háborús veszélyhelyzetet. Az ugyanakkor az Alaptörvény kilencedik módosítása óta harminc napra hirdethető ki, csak országgyűlési felhatalmazással hosszabbíthatja meg a kormány, amely ezt követően akár rendeletben is felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását, eltérhet törvényi rendelkezésektől és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A javaslat célja, hogy az Országgyűlés az Alaptörvény 51. cikk (3) bekezdése alapján ismételten felhatalmazza a Kormányt, hogy a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa.

A parlament legutóbb május 3-án hatalmazta fel a kormányt a veszélyhelyzet, és a rendeleti kormányzás meghosszabbítására. Akkor még Varga Judit érvelt azzal, hogy az orosz–ukrán háború okozta humanitárius és gazdasági helyzet kezeléséhez kell biztosítania a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét. (via 24.hu)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?