Belföld

Orbán diktatórikus módszerrel bojkottálta az Egységes Diákfront múzeumlátogatását – Újfent leszerepelt a magyar rendőrség

Az Egységes Diákfront lapunkkal közölte, hogy a csütörtöki múzeumlátogatásukra – ahogyan az előre borítékolható volt –, nem ment el a főigazgató, még a telefont sem vette fel nekik. A főigazgató helyettesét azonban elérték, de ő természetesen nem kívánt nyilatkozni, az intézmény kommunikációs szakembere pedig írásban ígért választ a felhívásukra, amit fizikálisan a biztonsági őrség vezetője vett át. Ez ma Magyarország…

A tájékoztatás szerint sokan sokan elmentek a diákszervezettel megnézni a kiállítást, ahol vizuálisan is bemutatták, hogy hogyan korlátozza a múzeum a diákság szabad kulturálódáshoz való jogát.

S akkor megjelent a karhatalom

A rendőrség azzal indokolta Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront, elnökségi tagjának igazoltatását és a szabálysértési eljárást, hogy “be nem jelentett demonstrációnak” nevezték a múzeumlátogatást. A diákszervezet állítása szerint erre semmi okuk nem volt, a kiállításra mindannyian jegyet váltottak, a kiállításra a biztonsági őrök szó nélkül beengedtek őket.

Elmondásuk szerint a kiállításon semmit nem tettek, ami sértette volna a házirendet. A rendőrség azt állította, hogy a Facebook-esemény, a papírdarabok és a molinó miatt, valamint a múzeumlátogatás azért vált demonstrációvá, mert nem kérték a múzeum és a rendőrség engedélyét a látogatásra.

Ez abszurd

A Facebookon eseményt bárki indíthat, egy A4-es papírt fogni a kiállításon szabad (még), egy “A kultúra mindenkié” feliratú molinó egy múzeumban pedig elég adekvátnak tűnik. Az Egységes Diákfront most arra kíváncsi, hogy a BRFK szerint hol kéne kifejezniük a kultúráért való lelkesedésüket, ha nem egy múzeumban.

Ami az engedélykérésekre vonatkozik: a szervezet tagjai és szimpatizánsai jegyet fizettek, a biztonságiak beengedték őket, ennél több engedély egy kiállítás megnézésére nem szükséges. Mint azt közöltél lapunkkal, aki nem múlt el 18 éves, az pedig természetesen a kordon “meleg-mentes” oldalán maradt.

Hozzátették, a rendőrséget pedig a jövőben se fogják megkérdezni, hogy mikor mehetnek a múzeumba.

Címlapkép: Népszava/Ladjánszki Máté

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?