Belföld

Orbán bukása elkezdődött – több ezren tüntettek az oktatás jövőjéért Budapesten

Pénteken, a demokrácia napján diákok, tanárok és civilek tüntettek az oktatás jövőjéért Budapesten.

A Margit híd budai hídfőjénél gyülekező tömeg átvonult a Kossuth Lajos téren felállított színpad elé, ahol a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) zászlóját helyezték el. A tömegben feltűnt számos ellenzéki politikus és aktivista, többek között Tordai Bence (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Hadházy Ákos (független), valamint Pankotai Lili diákaktivista.

A tömeg előtt Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom aktivistája hatalmi elnyomásróló és bosszúálló státusztörvényről beszélt. Hozzátette, az eddigi tiltakozásoknak alig van eredményük, de sikernek tekinti a tanárok-diákok-szülők összefogását, valamint a nemzetközi figyelmet, amit kiváltottak az eseményeik.

Megpihenni továbbra sem szabad, mert a magyar kormány eltapossa a gyengéket, bátorítja az intézményes rasszizmust, miközben a kiváltságosokat kordonokkal zárja el – hangoztatta Törley Katalin.

Szendrei Zoltán, a PDSZ országos választmányi tagja a rendezvényen bejelentette, hogy az alacsony fizetés miatt elhagyja a tanári pályát, ám a maradók érdekében a bérek emelését és a munkaterhek csökkentését követelte. Sürgette emellett az oktatásra fordított költségvetési keret növelését, valamint önálló oktatási minisztérium felállítását hozzáértő tárcavezető irányításával.

A rendezvény végén a résztvevők a Fridays for Future mozgalom klímatüntetéséhez csatlakozva a Lánchíd irányába vonultak tovább.

A két demonstráció résztevőinek találkozása után az egyesült csoportok elindultak az Alagúton át a túloldalon felállított színpadhoz, ahol elhangzottak a szónokok beszédei.

A tüntetés hivatalos vége után több diák elindult Orbán Viktor rezidenciájához, a Karmelita kolostor felé, az odavezető lépcsők tetején azonban rendőrök állták útját a tüntetőknek. Rövid várakozás után a diákok elkezdték tolni a rendőrsorfalat, végül a tüntetők lementek a lépcsőről, de máshol is rendőrsorfallal találták szembe magukat, így 21 óra után lassan, de szétoszlott a tömeg. (MTI, Telex)

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük