Külpol

Olaf Scholz: szorosabb együttműködésre van szükség a védelmi ipar európai partnerei között

Szorosabb védelmi ipari együttműködésre szólította fel az európai termelőket Olaf Scholz német kancellár a repülőgép- és űripar egyik legjelentősebb vásárán, a Nemzetközi Repülési Kiállítás (ILA) szerdai megnyitóján.

„Ma minden eddiginél világosabban látjuk, milyen fontos egy olyan európai és német védelmi ipar kialakulása, amely képes az összes főbb fegyvertípus és a szükséges lőszerek folyamatos előállítására” – mondta a berlini kiállításon.

Elmondása szerint Németország egykoron túl sok „szabad teret” hagyott az iparág számára, de ez már a múlté: Oroszország Ukrajna elleni háborúja Németországban is új biztonságpolitikai valóságot hozott létre.

Olaf Scholz kifejtette továbbá, hogy határozottan támogatja a védelmi ipar termelési kapacitásának fenntartását, illetve bővítését. Ezért is adnak le rendelést húsz újabb Eurofighter harci repülőgép beszerzésére, amivel a már gyártás alatt lévő harmincnyolc gépből álló flottát egészítik ki – jelentette be.

Meglátása szerint szorosabb együttműködésre van szükség a védelmi ipar európai partnerei között. Európa nem engedheti meg magának a felesleges párhuzamosságok kialakulását, helyette az egyes iparágak erősségein alapuló munkamegosztásra kell koncentrálnia, amellyel előmozdíthatják az európai fegyveres erők teljes körű együttműködését, interoperabilitását – mondta, hozzátéve, hogy a német iparnak e folyamat élén van a helye.

Michael Schöllhorn, a német repülőipari szövetség elnöke kiemelte: a polgári repülés fenntarthatóság terén elért eredményei egyben versenyképességi előnyök is. Az iparág azonban hatalmas nyomás alatt van, a védelmi költségvetés mellett olyan középvállalatoktól és beszállítóktól származó megrendelésekre támaszkodik, amelyek a jövőben kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be – tette hozzá.

A vasárnapig tartó Nemzetközi Repülési Kiállításon mintegy harminc országból hatszáz kiállító mutatkozik be.

Címlapkép: Olaf Scholz. Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys