Kultúra

Ókovács kirúgta az Operaházból, most az új SZFE-n indít osztályt Kesselyák Gergely

A karmester elmondta, sosem tanított még iskolában, de szerinte a rendezés úgyis nagyon hasonlít a tanításra.

Kesselyák Gergely karmester ősztől az SZFE zenés színházrendező osztályának vezető tanára lesz – szúrta ki egy, a Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapjára felkerült interjúban a Mandiner.

Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas és Érdemes Művész karmester neve az utóbbi hónapokban azért került elő a leggyakrabban, mert ő is pályázott Ókovács Szilveszter ellenében az Operaház igazgatói pozíciójára, és a szakmai bizottság őt is támogatta, mégsem őt nevezték ki igazgatónak. A hír megjelenése után nem sokkal kiderült, Ókovács kirúgta őt az Operából. Ókovács ugyanakkor azt állítja, tanúi vannak arra, hogy ezt már korábban, áprilisban közölte a karmesterrel.

Kesselyák az interjúban elmondta, nagyon várja, hogy osztályt indítson, ugyanakkor

„kimondottan iskolában” nem tanított még, ugyanakkor szerinte a rendezés és a vezénylés is nagyon hasonlít a tanításra.

A Mandiner úgy tudja, a kormányközeli körökben jó ideje gyakran felbukkanó Nagy Viktorral közösen vezetik majd a 2023-ban induló zenés színész osztályt.

Kesselyák azt is kijelentette, „nem mondható el, hogy az operarendezés a zenés színházrendezés egyik műfaja lenne”. A karmester az osztály elindítása kapcsán arról beszélt, hogy „a tehetség a Jóisten teremtőtársává tesz minket, de az igazi munka nélkül nem érhetjük el a teljes potenciálunkat.”

A karmester elmondta, sosem tanított még iskolában, de szerinte a rendezés úgyis nagyon hasonlít a tanításra.

(Via Hvg.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?