Külpol

Német védelmi miniszter: kiterjedhet az Oroszország és Ukrajna közötti háború

Boris Pistorius német védelmi miniszter pénteken arra figyelmeztetett, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború más országokra is kiterjedhet.

“Szinte naponta érkezik fenyegetés a Kremlből – legutóbb ismét a balti államokbeli barátainkat fenyegették meg” – mondta Pistorius a Tagesspiegel című napilap pénteken megjelent cikkében. A német haderő, a Bundeswehr kapcsán a miniszter hangsúlyozta: “az égető fenyegetettségre tekintettel gyorsan meg kell erősítenünk védelmi kapacitásainkat”. A védelmi miniszter azt is elmondta, hogy számolni kell azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nap akár meg is támadhat egy NATO-tagországot.

A miniszter arra számít, hogy áprilisra elkészül a javaslat a kötelező katonai szolgálat visszaállítására valamilyen formában. Németország 2011-ben szüntette meg a kötelező sorkatonai szolgálatot. A védelmi miniszter továbbá szívesen zöld jelzést adna a német útlevéllel nem rendelkező katonák hadseregbe való belépésének is. Pistorius szerint a védelmi ipart is hatékonyabbá kell tenni, és ennek érdekében változtatni kell a költségvetési korlátokon is. “Ilyen adósságfékkel nem fogjuk sértetlenül átvészelni ezeket a válságokat” – mondta. Pistorius elutasította az Ukrajnának nyújtott katonai segítség növelésére irányuló felhívásokat is, mondván, hogy a Bundeswehr nem adhat oda mindent, és nem hagyhatja “védtelenül” Németországot.

Fotó: Fatima Shbair

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük