Pletykafészek

Ne használj gyertyát áramszünet esetén! 4 szabály, ha nincs áram

Nem csak télen vannak nagyobb viharok, bármely évszakban jöhetnek nagyobb esőzések, szélviharok. Ilyenkor nem ritka, hogy egy kis időre elmegy az áram; épp ezért jó tudnod, mi az, amit szabad ilyenkor, és mi az, amit inkább nem.

1/4 Áramszünet esetén húzz ki mindent

mikor látod, hogy közeledik a vihar, érdemes minden elektronikai eszközt kihúzni a konnektorból, mert ha belecsap a villám az épületbe, akár tönkre is mehetnek az értékes tárgyaid.

De ha váratlanul csapott le a zivatar, és már elment az áram, mire ez eszedbe jut, akkor is érdemes mindent kihúznod a konnektorból. Ezzel ugyanis még nagyobb eséllyel óvhatod meg az elektronikai eszközeidet az esetleges károsodásoktól. Ugyanakkor egy lámpát érdemes bedugva hagynod, hogy ha visszatér az áram, minél hamarabb tudomást szerezhess róla.

mikor látod, hogy közeledik a vihar, érdemes minden elektronikai eszközt kihúzni a konnektorból, mert ha belecsap a villám az épületbe, akár tönkre is mehetnek az értékes tárgyaid.

2/4 Ne nyisd ki a hűtőajtót

Egy áramszünet esetén a hűtő sem kap áramot, ami rövid távon nem gond (általában 4 órán át hidegen tartja az élelmiszereket áram nélkül is a készülék), de hosszabb idő elteltével értelemszerűen elkezdenek kiolvadni az ételek.

Épp ezért nagy hiba, ha az áramkimaradás alatt nyitogatod a hűtőt; ilyenkor ugyanis minden alkalommal kiengedsz némi hideg levegőt, ami miatt gyorsabban leolvadnak az élelmiszerek.

3/4 Ne használj gyertyát

Noha az igazi klasszikus megoldás, hogy áramszünet esetén gyertyát gyújtasz, inkább válassz más megoldást. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez nagyon veszélyes, ha kisgyermekek vagy házi kedvenc van a közelben, hiszen könnyen lelökhetik egy óvatlan pillanatban.

Ráadásul így kénytelen vagy felügyelet nélkül hagyni egy-egy gyertyát például a konyhában, ami szintén komoly veszélyforrás lehet.

A legjobb, ha ilyenkor elemlámpát vagy egyéb elemes/akkumulátoros megoldást használtok.

4/4 Mindig tarts otthon ételt

Ha tudod, hogy az elkövetkező időszakban rossz idő várható, készülj fel előre, és vásárolj be olyan élelmiszereket, amik nem igényelnek állandó hűtést vagy melegítést. Szerencsére ma már elég ritka, hogy napokon keresztül tartson az áramszünet, de már akkor is jól jön némi finomság, ha csak pár óráig van áramkimaradás.

Ráadásul néha egy nagyobb vihar képes olyannyira megrongálni az épületet vagy a vezetékeket, hogy a szerelők napok alatt tudják csak megjavítani a hibát. Emiatt szintén legyen nálad otthon mindig palackos víz, hiszen egy nagyobb áramszünet a víztisztító rendszerre is kihatással lehet. (via bien.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények