Külpol

Az EP-ben is szemet szúrt, hogy kínai rendőrök hamarosan együtt járőrözhetnek magyar kollégáikkal Magyarországon

Az EP-képviselők a Népszava birtokába került levelükben emlékeztetnek: Kínának hasonló megállapodása van a tagjelölt Szerbiával is, egy spanyol székhelyű civil szervezet 2022-es jelentése pedig kiderítette, hogy a kommunista ország akkor több mint 100 illegális rendőrőrsöt működtetett világszerte.

 Kínai rendőri tevékenység Európában
– ezzel a címmel tartanak vitát az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén április 10-én. A téma napirendre tűzését az Újítsuk meg Európát! nevű liberális frakció kezdeményezte, mert rendkívül aggasztónak tartja, hogy egy friss megállapodás alapján kínai rendőrök hamarosan együtt járőrözhetnek magyar kollégáikkal Magyarországon.

Az EP-képviselők a Népszava birtokába került levelükben emlékeztetnek: Kínának hasonló megállapodása van a tagjelölt Szerbiával is, egy spanyol székhelyű civil szervezet 2022-es jelentése pedig kiderítette, hogy a kommunista ország akkor több mint 100 illegális rendőrőrsöt működtetett világszerte, ebből mintegy 30-at az Európai Unió 14 országában (kettőt Budapesten).

A leleplezés óta az európai nemzeti hatóságok igyekeztek véget vetni a titkos és törvénytelen tevékenységet folytató „rendőrségi szolgáltató helyek” tevékenységének, amelyek a kínaiak szerint adminisztratív segítséget nyújtottak külföldön tartózkodó honfitársaiknak, a gyanú szerint valójában megfigyelték és megpróbálták hazakényszeríteni a „disszidenseket”.

„Ezeket a rendőrőrsöket és „a kínai rendőrség jelenlétét (Kína) arra használja, hogy megfenyegesse és elhallgattassa a másként gondolkodókat.

A titkos és törvénytelen rendőri műveletek sértik a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat, és óriási veszélyt jelentenek az Európai Unió és tagállamai biztonságára.

Ezért az Európai Bizottság, valamint a kormányközi EU Tanács azonnali fellépését igénylik” – olvasható a levélben, amelyben a parlamenti liberálisok a többi politikai csoport támogatását kérték a vita megrendezéséhez. Az áprilisi plenáris ülésen a képviselők meghallgatják az Európai Bizottság és a tagállami kormányokat képviselő soros EU-elnök véleményét, a frakciók álláspontját pedig egy-egy képviselő ismerteti majd. A napirend szerint a kínai rendőri jelenlétről szóló eszmecserét rögtön a magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló vita követi. (via népszava.hu)

Fotó: MASSIMO PERCOSSI / EPA / MTI

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények