Pletykafészek

Nagypapám titkos pogácsa-receptje: a legegyszerűbb és legfinomabb

Nagypapám mindig is a családunk mestere volt a pogácsák terén. Az illata, ahogy a sütőből előkerültek, azonnal otthonossá tette a házat, és az íze minden alkalommal visszahozta a gyerekkor emlékeit. Ma szeretném megosztani veletek a receptjét, amely egyszerű, hagyományos, mégis igazán ízletes.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt

  • 25 dkg vaj vagy margarin

  • 2 dl tej

  • 2,5 dkg friss élesztő

  • 1 teáskanál cukor

  • 1 teáskanál só

  • 1 tojás (a tészta kenegetéséhez)

  • Reszelt sajt a tetejére (opcionális)

Elkészítés

  1. A langyos tejben futtasd fel az élesztőt a cukorral.

  2. A lisztet szórd egy nagy tálba, keverd hozzá a sót, majd morzsold bele a vajat.

  3. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyúrd sima tésztává. Ha szükséges, egy kevés tejet adhatsz hozzá, hogy könnyen formázható legyen.

  4. Hagyd a tésztát meleg helyen kb. 30 percig kelni.

  5. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd szaggasd pogácsaformákkal vagy pohárral.

  6. Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a felvert tojással, és szórhatsz rá reszelt sajtot.

  7. Előmelegített sütőben 180 °C-on süsd aranybarnára kb. 20-25 perc alatt

Nagypapám mindig azt mondta, hogy a pogácsát érdemes még melegen fogyasztani, mert akkor az igazi az íze és az illata.

Címlapkép: Freepik

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük