Nagypapám titkos pogácsa-receptje: a legegyszerűbb és legfinomabb
Nagypapám mindig is a családunk mestere volt a pogácsák terén. Az illata, ahogy a sütőből előkerültek, azonnal otthonossá tette a házat, és az íze minden alkalommal visszahozta a gyerekkor emlékeit. Ma szeretném megosztani veletek a receptjét, amely egyszerű, hagyományos, mégis igazán ízletes.
Hozzávalók
-
50 dkg liszt
-
25 dkg vaj vagy margarin
-
2 dl tej
-
2,5 dkg friss élesztő
-
1 teáskanál cukor
-
1 teáskanál só
-
1 tojás (a tészta kenegetéséhez)
-
Reszelt sajt a tetejére (opcionális)
Elkészítés
-
A langyos tejben futtasd fel az élesztőt a cukorral.
-
A lisztet szórd egy nagy tálba, keverd hozzá a sót, majd morzsold bele a vajat.
-
Add hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyúrd sima tésztává. Ha szükséges, egy kevés tejet adhatsz hozzá, hogy könnyen formázható legyen.
-
Hagyd a tésztát meleg helyen kb. 30 percig kelni.
-
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd szaggasd pogácsaformákkal vagy pohárral.
-
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a felvert tojással, és szórhatsz rá reszelt sajtot.
-
Előmelegített sütőben 180 °C-on süsd aranybarnára kb. 20-25 perc alatt
Nagypapám mindig azt mondta, hogy a pogácsát érdemes még melegen fogyasztani, mert akkor az igazi az íze és az illata.
Címlapkép: Freepik
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!