Gazdaság

Nagyon szomorú hír jött a 65 év feletti magyarokról

Az egyedül élő 65 év feletti magyarok több mint 40 százalékának gondot okozna egy hirtelen jött kiadás kifizetése. Ilyen például, ha valamelyik fontos háztartási gép hibásodik meg és javításra, esetleg cserére szorul, vagy a házban, lakásban keletkezik valami akut tennivaló – írja az Eurostat, amit a 24.hu szemlézett.

Komoly kihívásokkal néznek szembe az idős magyarok. Az Eurostat adatai alapján az egyedül élő, 65 év felettiek 41,8 százaléka a tavalyi évben nem lett volna képes megbirkózni egy hirtelen felmerülő, váratlan kiadással, tehát a probléma több százezer időst érint a 2,5 millió nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember közül – olvasható a pénzcentrum.hu-n.

Ilyen váratlan kiadások közé tartozik például, ha valamelyik fontos háztartási gép hibásodik meg, és javításra vagy cserére van szükség, vagy az autót szerelőhöz kell vinni, esetleg a házban, lakásban keletkezik valami akut tennivaló – például egy csőtörés, beázás.

Az adatok azt mutatják, hogy 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben az egyedül élő, 65 év felettiek körében ez az arány még 31-33 százalék körül mozgott, de 2020-ra már 46,5 százalékra nőtt.

Valószínűsíthető, hogy azóta a helyzet tovább romolhatott.

Ezt az elméletet alátámaszthatja az is, hogy 2022 egészére vonatkozóan 15,2 százalékos volt a nyugdíjasinfláció.

Ráadásul az idősek pont az év végén szembesültek a brutális drágulással, ami 2023-ban is masszívan kitartott, és csak az utóbbi hónapokban látszik valamennyire csillapodni. (via 24.hu)

Fotó: Pixabay

Kövessen bennünket a Facebookon is, hogy első kézből értesüljön hazánk és a világ híreiről.

lapszemle

lapszemle

Vélemény, hozzászólás?