Uncategorized

Nagyon jó hírt közölt a Moderna-vakcina gyártója, ennek sokan örülhetnek!

Kilőttek a Moderna részvényei hétfőn, miután a cég Merck-kel közösen fejlesztett rák elleni vakcinájának vizsgálata a hármas fázisba lépett.

A vállalatok a rák elleni vakcina és a Merck rákgyógyszerének, a Keytruda-nak a kombinációját fogják tesztelni a laphámsejtes karcinómában szenvedő betegeken. A bőrrák e nem melanómás formájának diagnosztizálási aránya egyre csak nő: évente körülbelül 1 millió új esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban.

A kísérleti rák elleni vakcina már ígéretesnek bizonyult melanomás és nem kissejtes tüdőrákos betegeknél. Ez utóbbi a tüdőrák egy nagyon gyakori formája.

– mondta Luca Issi, az RBC Capital Markets elemzője a bejelentéssel kapcsolatban.

A rák elleni vakcina minden egyes beteg számára “személyre szabott”. Megtanítja az immunrendszert, hogy megtalálja a beteg daganataira jellemző genetikai mutációkat, hogy ezután az immunrendszer elindíthassa a támadást.

A Keytruda és más hasonló gyógyszerek még nem engedélyezettek a bőr laphámrákos betegek számára. Továbbá a vizsgálatba olyan betegeket is bevonnak, akiknek már kezelték a bőrrákját, és olyanokat is, akiknek nem.

Issi hangsúlyozta, hogy a vizsgálatban résztvevő betegek minden kulcsfontosságú alcsoportja előnyökről számolt be, a készítmény pedig potenciálisan képes megelőzni a helyi kiújulást. A mellékhatások – beleértve a lázat, a hidegrázást és az influenzaszerű tüneteket – szintén arra utalnak, hogy sikerül az immunrendszer válaszát kiváltani.

A 2. fázisú vizsgálat jóváhagyása ugyan még nem történt meg, de tetszik, hogy a 3. fázis már megkezdődött

– mondta Issi, aki szerint jelenleg 125 dollárt érhet a Moderna részvénye.

A kedvező hírek hatására a Moderna részvényei hétfőn 8,7 százalékos pluszban zártak, idén pedig 12,8 százalékos pluszban vannak a cég papírjai. (via portfolio.hu)

Fotó: pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények