Külföld

Az ENSZ főtitkára megdöbbent a Gázai övezet “totális blokádjára” vonatkozó izraeli bejelentésen

Elismerve Izraelnek a biztonságával kapcsolatos legitim aggodalmát, az ENSZ főtitkára egyúttal “mély megdöbbenését” fejezte ki hétfőn a Gázai övezet “totális blokádjára” vonatkozó izraeli bejelentés hallatán.

Elismerve Izraelnek a biztonságával kapcsolatos legitim aggodalmát, emlékeztem Izraelt arra, hogy a katonai műveleteket a nemzetközi humanitárius jogot betartva kell végrehajtani

– jelentette ki újságírók előtt António Guterres, példa nélkül állónak nevezve az Izraelben és a palesztin területeken történt eseményeket.

A polgári személyeket minden pillanatban tiszteletben kell tartani és óvni kell. Polgári létesítmények sohasem lehetnek célpontok

– hangoztatta, hozzátéve, hogy egészségügyi intézményeket, lakóházakat és iskolákat is eltaláltak izraeli rakéták a Gázai övezetben.

Mélységesen megdöbbentett az a mai izraeli bejelentés, hogy Izrael totális blokád alá veszi a Gázai övezetet, semmi sem juthat be oda, sem áram, sem élelmiszer, sem fűtőanyag.

A Gázai övezetben az ellenségeskedések előtt is rendkívül nehéz volt a humanitárius helyzet, ezentúl exponenciálisan fog romlani

– figyelmeztetett a világszervezet főtitkára. Egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy “mozgósítsanak haladéktalanul humanitárius segélyeket”. A főtitkár szerint egészségügyi felszerelésre, élelmiszerekre, más humanitárius javakra és személyzetre van szükség. Hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a segítség és a szállítmányok célba juttatását is.

António Guterres ismét a lehető leghatározottabban elítélte a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni “aljas támadásait”.

Elismerem a palesztin nép jogos panaszait. Semmi sem indokolhatja azonban eme terrorcselekményeket, a gyilkosságokat, csonkításokat és polgári személyek elrablását.

Itt az ideje véget vetni a tömeggyilkosságok, a gyűlölet és a megosztottság ördögi körének

– jelentette ki az ENSZ-főtitkár, hangsúlyozva, hogy csak “a palesztinok és az izraeliek jogos óhajait egyaránt kielégítő”, tárgyalásos, a kétállami megoldással egybehangzó béke hozhat “hosszú távú stabilitást” a térségnek.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy 300 ezer tartalékost mozgósít, és totális blokádot rendel el a Gázai övezet ellen, miután szombaton az enklávét irányító Hamász megtámadta Izraelt, százakat ölt meg és számos túszt hurcolt magával. Izrael megtorlásul légicsapásokat mért a Gázai övezetre. Az ENSZ-főtitkár adatai szerint a Hamász támadásában nyolcszáz izraeli halt és több mint 2500 sebesült meg, míg a válaszcsapások több mint ötszáz palesztint öltek és több mint háromezret sebesítettek meg.

Kép: MTI/AP/Jason DeCrow

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük