Belföld

Most akkor kik a háborúpártiak? Orbánék magyar katonákat küldenének az Iszlám Állam ellen

A megbízatás célja, hogy a magyar katonák részt vegyenek a terrorszervezet elleni koalíciós hadműveletekben – számolt be a Telex.

A kormány legfeljebb 20 – váltási időszakban 40 – katonát küldene az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletek segítésére – derül ki a kedd késő este közzétett határozati javaslatból. A megbízatást a katonák 2025. december 31-ig töltenék be.

Az Országgyűlés korábban jelentősebb létszámban engedélyezte a Magyar Honvédség katonáinak kiküldetését, például 2015-ben több száz katona állomásozott Irakban. Azonban időközben a létszámuk csökkent. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok 2019. március 23-án bejelentette: Irakban és Szíriában is teljes katonai vereséget szenvedett az Iszlám Állam. Így a korábbi együttműködésben részt vevő katonák kiküldetése átalakult, kevesebb emberre volt szükség.

“Elmondható azonban, hogy a globális terrorizmussal szembeni fellépés a nemzetközi közösség számára változatlanul kiemelt kül- és biztonságpolitikai prioritás marad” – szerepel a határozati javaslat indoklásában. (A Telex nyomán)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?